Campioana olimpică de la Rio cu echipa de spadă a României, sătmăreanca Simona Pop, a primit luni, 29 august, titlul de ”Cetățean de Onoare” al municipiului Satu Mare în cadrul unui moment festiv organizat chiar în Sala de Scrimă Alexandru Csipler. În locul în care la 9 ani Simona şi-a început aventura în scrimă şi unde antrenorul Csiszar Francisc i-a devenit un al doilea tată…
La eveniment, alături de oficialitățile locale și județene, au participat și câțiva prieteni de-ai Simonei, colega de la lot, Amalia Tătăran, foste colege de la CS Satu Mare, dar și antrenorul care a descoperit-o și a format-o, Francisc Csiszar.
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, i-a mulțumit campioanei olimpice pentru bucuria pe care a adus-o în rândurile sătmărenilor, motiv pentru care i-a fost acordat și acest titlu. Apoi, alături de viceprimarul Adrian Albu i-au oferit titlul şi diploma de cetăţean de onoare.
”Mă bucur foarte mult că a venit atât de multă lume la această festivitate, foști colegi. Acest titlu reprezintă recunoștința sătmărenilor. Am suferit anii trecuți deoarece conducerea Sătmarului a uitat de scrimă, dar acum, odată cu acordarea acestui titlu, sper să ne fie mai bine tuturor, nu numai mie. Atât titlul de campioană olimpică dar și cel de Cetățean de Onoare al municipiului Satu Mare acoperă toate sacrificiile din ultimii ani. Când ești campioană olimpică uiți cât ai suferit, iar titlul de Cetățean de Onoare este recunoștința sătmărenilor. Celor mai mici le transmit să se țină de treabă pentru că se poate, chiar dacă ești din Satu Mare. Nu se fac diferențieri deloc în București. La sfârșitul lunii septembrie voi participa la Cupa României după care voi lua o mică pauză pentru a naște un copil”, a spus Simona Pop.
Joi, 1 septembrie, Simona e invitată la Universitatea de Vest Vasile Goldiş pentru o întâlnire cu foştii ei profesori dar şi cu actualii studenţi, apoi vineri va participa la o festivitate la Consiliul judeţean. Iar sâmbătă oficialii Olimpiei au invitat-o pe campioana olimpică să dea lovitura de start la meciul cu Luceafărul Oradea din cadrul etapei a 5-a a Ligii a 2-a. “O aşteptăm cu drag pe Simona la stadion şi la toate meciurile noastre. Sperăm să vină lumea şi împreună să aplaudăm prima campioană olimpică a scrimei sătmărene”, ne-a spus Catrinel Raţ, preşedintele FC Olimpia Satu Mare.
Campioana olimpică a mai precizat că, deși a primit prima dată titlul de Cetățean de Onoare al municipiului București, pentru ea contează cel mai mult cel primit la Satu Mare, oraș în care se va stabili în viitor. Prezenți la eveniment, subprefectul Alfatter Tamas, directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean, Nagy Szabolcs, dar și prodecanul Filialei Satu Mare a Universității de Vest Vasile Goldiș, Gavrilă Ardelean, au apreciat, prin cuvântările lor, performanța reușită de Simona Pop, dar și inițiativa conducerii Primăriei Satu Mare de a-i conferi acesteia titlul de ”Cetățean de Onoare”.