Ce e floreta?


FLORETA 
este o armă convențională de împungere: atacurile se execută numai cu vârful. Suprafața valabilă de lovit se limitează la trunchi, cu excluderea membrelor și capului, dar include spatele. Este acoperită de un lamé (sau vestă electrică), confecționată din țesătură conductivă. Numele armei vine din franceză fleuret, care, la rândul său, vine probabil din italiană fioretto.
Tușa este atribuită când unul dintre cei doi trăgători a lovit pe suprafața valabilă. În schimb, lovitura care ajunge pe suprafață nevalabilă nu aduce nicio tușă. În prezent, în competiție, valabilitatea tușei este determinată de un aparat electric: se aprinde un bec colorat (verde sau roșie) când tușa este valabilă. Iar când se aprinde o lampă albă, tușa este nevalabilă. Pentru a declanșa orice bec, presiunea asupra vârfului armei trebuie să fie mai mare decât 500 g (adică, greutatea unei florete) pentru o perioadă mai mare decât 14 milisecunde. Atât floreta cât și sabia sunt arme convenționale: orice atac trebuie să fie parat sau eschivat complet. Când cei doi trăgători sunt loviți în același timp, cel ce a executat atacul are prioritatea. Dacă niciun trăgător are prioritatea, ambele atacuri fiind simultane, nu se acordă tușă. La ambele arme, se interzice protejarea și substituirea suprafeței valabile cu o altă parte a corpului prin acoperire.
Durata unul duel: trei reprize de câte trei minute fiecare (cu pauză de un minut între reprize) sau până ajunge unul dintre combatanți la 15.

CARACTERISTICILE FLORETEI
Lungime totală maximă: 110 cm
Lungime totală maximă a mânerului: 18 cm
Greutate: 500 gr
Mâner: ortopedic sau drept (francez)
Mod în care se dau tușele: împungere
Suprafața valabilă: trinchiul, fără membre și cap

Tușă dublă: nu (atacul are prioritate).