Cu ocazia sărbătorii Sfântului Alexandru, Federația Română de Scrimă urează tuturor sportivilor, antrenorilor și colaboratorilor săi care poartă acest nume sau derivate ale acestuia multă sănătate, fericire, succes pe toate planurile și un sincer și călduros „La Mulți Ani!”
Federația Română de Scrimă transmite un sincer „La Mulți Ani!” și sportivei Alexandra Predescu – campioană mondială la spadă cadeți feminin individual în 2015, la Tashkent, dar și antrenorului de sabie Alexandru Chiculiță.
Alexandru Chiculiță a început să practice scrima la vârsta de zece ani la clubul bancar Progresul. În anul 1981 a câștigat o medalie de bronz pe echipe la Universiada organizată „acasă”, la București. În același an a transferat la CSA Steaua. La Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles a participat doar la proba pe echipe. România a fost învinsă de Franța în semifinală, apoi a întâlnit Germania de Vest în „finala mică”. Alexandru Chiculiță a intrat la egalitate în ultimul releu și s-a impus 5–1 în fața lui Freddy Scholz, aducând României medalia de bronz. A fost și membru al echipei care a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1992. România a fost din nou învinsă în semifinală, apoi a pierdut cu Franța în meciul pentru bronzul. Alexandru  Chiculiță s-a clasat și pe locul 4 cu echipa la Campionatul Mondial din 1993 de la Essen.

În anul 1996 a decis să pună punct carierei ca sportiv și a devenit antrenor la Clubul Sportiv BNR (fost Progresul), unde a pregătit, printre alții, pe campionul olimpic Mihai Covaliu. În anul 2002, după desființarea clubului său, s-a transferat cu Mihai Covaliu la CS Dinamo București, unde secția de scrimă a fost reînființată. Alexandru Chiculiță a antrenat lotul național masculin până în 2007, apoi i-a predat ștafeta lui Covaliu, și s-a ocupat de lotul național feminin. Sub pregătirea sa, Bianca Pascu s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra.