Ce e spada?


SPADA
 este o armă de împungere: atacurile se execută numai cu vârful. Este cea mai grea din cele trei arme. Este derivată din rapieră, o spadă cu lamă lungă și fină, apărută la sfârșitul secolului al XV-lea, folosită inițial pentru dueluri. Suprafața valabilă de lovit cuprinde întregul corp, inclusiv masca, mănușa și pantofii.
Pentru spectatori, este cea mai simplă armă de înțeles. La spadă nu există prioritate: primul care lovește a marcat tușa. Pentru a aprinde becul, presiunea asupra vârful armei trebuie să fie mai mare decât 750 g pentru o perioadă mai mare decât 2 milisecunde. Când cei doi trăgători lovesc în același timp  este vorba de o lovitură dublă–cunoscută, pe vremea duelului, ca „lovitura celor două văduve”.
Deoarece nu există prioritate a atacului, ritmul unui meci la spadă poate să fie foarte lent: ambii scrimeri se observă reciproc, pe o perioadă îndelungată de pregătire, pentru a găsi o cheiță sau o breșă în jocul adversarului. Pentru a evita pasivitatea excesivă, a fost introdusă regula de „lipsă de combativitate evidentă” sau „non-combat”: dacă un minut se scurge fără lovitură sau dacă o distanță excesivă (mai mare decât un pas-fandare) este menținută pentru mai mult de 15 secunde, meciul se oprește și trece direct la repriza următoare.
Durata unul duel: trei reprize de câte trei minute fiecare (cu pauză de un minut între reprize) sau până ajunge unul dintre combatanți la 15.

CARACTERISTICILE SPADEI
Lungime totală maximă: 110 cm
Lungime totală maximă a mânerului: 18 cm
Greutate: 770 gr
Mâner: ortopedic sau drept (francez)
Mod în care se dau tușele: împungere
Suprafața valabilă: întregul corp

Tușă dublă: da.