Trofeul Pellegrini la floretă a ajuns azi, 13 mai 2017, la ediția a VIII-a. Concursul, care s-a bucurat de participare internațională, a avut loc la feminin și masculin, la seniori, doar la individual.
Probele au început la ora 9:00 la Sala de scrimă „Ana Pascu”, cea masculină, și la Sala de scrimă din Complexul sportiv Steaua, cea feminină, iar semifinalele și finalele au avut loc în incinta AFI Cotroceni, lângă patinoar, de la ora 16:00.
La Sala de scrimă din Complexul sportiv Steaua au concurat 33 de sportive din România, Israel, Republica Moldova, Ucraina și Bulgaria, în timp ce la Sala de scrimă „Ana Pascu” s-au duelat pentru accesul în semifinalele de la AFI Cotroceni 31 de sportivi din România, Ucraina și Republica Moldova.
În semifinalele de la AFI au ajuns următorii sportivi: Silviu Roșu (CSA Steaua), Bogdan Dascălu (CSU Cluj Napoca), Yaroslav Stepura (Ucraina) Valentin Niță (CSU Poli Timișoara), Maria Boldor (CSA Steaua), Mălina Călugăreanu (CSA Steaua), Rebeca Cândescu (CSA Steaua) și Olga Leleiko (Ucraina).
În 2017, ambele trofee Pellegrini au plecat în Ucraina. Yaroslav Stepura s-a impus la masculin, după 15-13 în finală cu Bogdan Dascălu, iar Olga Leleiko a învins-o la limită pe Mălina Călugăreanu în proba feminină, scor 13-12, după minutul suplimentar.
Rezultatele din fazele finale ale celor două probe au fost următoarele:
SEMIFINALE FEMININ
Mălina Călugăreanu – Maria Boldor 15-10
Olga Leleiko – Rebeca Cândescu 15-7
SEMIFINALE MASCULIN
Bogdan Dascălu – Valentin Niță 15-8
Yaroslav Stepura – Silviu Roșu 15-5
FINALA FEMININĂ
Olga Leleiko – Mălina Călugăreanu 13-12
FINALA MASCULINĂ
Yaroslav Stepura – Bogdan Dascălu 15-13.

Cine a fost Angelo Pellegrini?

Trofeul Pellegrini, care este organizat de către Federația Română de Scrimă cu sprijinul AFI Cotroceni, se desfășoară din 2010 în memoria lui Angelo Pellegrini, unul cei mai importanți tehnicieni de scrimă din România.
Angelo Pellegrini a fost unul dintre cei mai apreciaţi antrenori de scrimă din ţara noastră. A activat iniţial la Timişoara, până în 1940, apoi la Bucureşti. Deosebit de rodnică este activitatea sa de antrenor în cadrul secţiei de scrimă a Băncii de Stat (ulterior “Progresul”) şi pentru o vreme la I.E.F.S., dar şi cea de profesor de mişcare scenică la sala “Arta”, la Teatrul Naţional şi la “Lucia Sturza Bulandra”.
Angelo Pellegrini a pregătit şi a lansat mari sportivi, în frunte cu Ana Pascu, Maria Vicol, Tănase Mureşanu, Constantin Stelian, Ştefan Tapalagă, Tudor Ilie, Ioana Dobrin, Cornel Pelmuş, Gheorghe Matei, Eugenia Ţărăgoiu.
Totodată, Angelo Pellegrini este autor al lucrărilor “Scrima cu floreta” – 1963, “Scrima şi lupta scenică” – 1971 şi “Scrima cu sabia” – 1984.
Fiul lui Angelo Pellegrini, Romeo Pellegrini, debutează ca antrenor la Clubul Sportiv Şcolar Energia în anul 1976, la vârsta de 24 de ani, fiind a treia generaţie care moşteneşte pasiunea pentru scrimă.
Inițial, bunicul său, Giuseppe Pellegrini, născut în 1879 la Livorno, s-a stabilit în Timişoara în 1913, unde a deschis o sală de scrimă proprie. Mai târziu devine “profesor de arme” la  Şcoala specială de artilerie. Are merite speciale în organizarea primelor nuclee de scrimă în Timişoara, ca şi în iniţierea unor acţiuni de popularizare a acestui sport.
Moştenind calităţile înaintaşilor săi, Romeo Pellegrini işi creează la C.S.S. Energia o clasă de floretă, selectând cu răbdare şi migală, dintre sute de şcolari, din toate sectoarele Bucureştiului, pe cei mai dotaţi cu aptitudini pentru acest sport. Mai târziu, Romeo Pellegrini devine antrenor la lotul național de tineret, iar dintre sportivii pe care au avut rezultate sub comanda sa îi putem aminti pe: Gerogeta Beca, Romică Molea, Laura Badea, Claudia Grigorescu, Roxana Scarlat, Cătălina Petrescu, Irina Drăghici şi Dorina Mihai.

Cele opt ediții ale Trofeului Pellegrini de până acum i-au avut ca și câștigători pe următorii sportivi:
2010 – Cristina Ghiță și Radu Dărăban (ambii de la CSA Steaua)
2011 – Cristina Ghiță și Virgil Sălișcan (ambii de la CSASteaua)
2012 –  Cristina Ghiță și Radu Dărăban (ambii de la CSA Steaua)
2013 – Cristina Ghiță și Virgil Sălișcan (ambii de la CSASteaua)
2014 – Kateryna Chentsova (SVSM Kiev) și Radu Dărăban (CSU Cluj)
2015 – Isabelle Stan (CSU Poli Timișoara) și Radu Dărăban (CSU Cluj)
2016 – Maria Boldor (CSA Steaua) și Radu Dărăban (CSU Cluj)
2017 – Olga Leleiko (SVSM Kiev) și Yaroslav Stepura (SVSM Kiev).
Federația Română de Scrimă aduce mulțumiri speciale echipei AFI Cotroceni pentru suportul deosebit acordat în organizarea excelentă a ediției a opta a Trofeului Pellegrini.