Odată cu încheierea celor nouă zile dedicate întrecerilor de scrimă din cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Federația Internațională de Scrimă (FIE) a publicat un articol în care a conchis: „Concursul de scrimă disputat la Tokyo, în cadrul întrecerilor Jocurilor Olimpice 2020, a avut un succes răsunător, fiind foarte bine primit de telespectatori, datorită, mai ales, formulei inovatoare pe care FIE a introdus-o în desfășurarea acestuia!“
Inovația despre care se vorbește mai sus a fost, de fapt, decizia ca la competiția japoneză să se dispute, pentru prima oară în istoria olimpică, concursuri pentru toate cele trei arme – atât pe echipe, cât și la individual. Au existat astfel, în premieră la Jocuri, 12 concursuri de scrimă și, bineînțeles, 12 finale olimpice, care au suscitat un interes uriaș pentru privitorii din fața televizoarelor. Secretarul general al FIE, Emmanuel Katsiadakis – totodată și secretar general al Comitetului Olimpic Elen, a concluzionat într-o declarație oficială efectele competiției care abia s-a încheiat: „Am fost martorii unor performanțe sportive impresionante, cu noi campioni olimpici și cu țări care s-au văzut pentru prima oară pe podiumul olimpic la scrimă. Nu pot decât să aplaud pe fiecare dintre sportivii și antrenorii care au luat parte la această sărbătoare a scrimei, pentru răbdarea de care au dat dovadă și pentru sacrificiile pe care le-au făcut pentru a putea participa la aceste Jocuri ce vor intra în istorie!”
Conform datelor oficiale, pe platformele digitale ale FIE, competiția olimpică de la Tokyo a adus 25 de milioane de afișări ale conținutului (impresii) și un reach de 21 de milioane pe Facebook; 13 milioane de afișări ale conținutului (impresii) și reach de 2 milioane pe Instagram; dar și 2,7 milioane afișări ale conținutului (impresii) pe Twitter.
În cele nouă zile ale competiței disputate în uriașa sală Makuhari Messe, au fost oaspeți ai organizatorilor o întreagă serie de înalți oficiali, printre aceștia numărându-se Thomas Bach, președintele CIO; prințul Albert de Monaco – membru CIO; Serghei Bubka – membru CIO, vicepreședinte al Federației Internaționale de Atletism și președinte al Comitetului Olimpic Ucrainian; Nenad Lalovic – membru în Comitetul Executiv al CIO și președinte al Federației Internaționale de Lupte; Anita L. DeFrantz – vicepreședinte al CIO; prințul Feisal Al Hussein – membru în Comitetul Executiv al CIO și președinte al Comitetului Olimpic Iordanian, dar și Mihai Covaliu – președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
La competiția olimpică de scrimă au participat 42 de țări, care au adus la start 212 atleți. Cele 36 de medalii au fost câștigate de 13 țări, de pe trei continente. Cele mai multe dintre acestea au fost obținute de sportivii care au concurat sub steagul Comitetului Olimpic Rus – opt medalii, pe poziția secundă situându-se Franța și Coreea de Sud – cu câte cinci medalii cucerite. România s-a clasat pe locul 11 în această ierarhie, cucerind o medalie de argint prin Ana Maria Popescu, în concursul individual feminin de spadă.
Tokyo 2020 a fost o ediție care a consemnat, în competiția de scrimă, și câteva realizări remarcabile. Printre acestea se numără și cea a campioanei noastre, Ana Maria Popescu, care a câștigat a treia sa medalie olimpică la vârsta de 36 de ani, bifând și cea de-a cincea participare consecutivă la Jocurile Olimpice.
Pentru prima oară în istorie s-au disputat șase concursuri la individual și șase concursuri pe echipe, la toate cele trei arme (spadă, floretă și sabie), atât masculin, cât și feminin.
Katrina Lehis, din Estonia, a adus țării sale prima medalie olimpică la scrimă – un bronz la spadă, în concursul individual feminin.
India a participat pentru prima oară în istorie la concursul de scrimă din cadrul Jocurilor Olimpice. Reprezentanta Indiei a fost Bhavani Chadalavada Anandha Sundh, în proba individuală de sabie.
Sabrerul maghiar Aron Szilagyi a devenit primul scrimer care cucerește trei medalii olimpice de aur în concursul individual (2012, 2016, 2020).
Floretistul ceh Alexander Choupenitch a adus țării sale prima medalie olimpică la scrimă – bronz la individual, după mai bine de un secol (ultima fusese obținută în 1908).
Tokyo 2020 s-a încheiat, dar timpul rămas până la Paris 2024 este mai scurt ca de obicei. Să sperăm că și peste trei ani, în Franța, scrima românească ne va aduce bucurie și medalii! Așa cum s-a întâmplat la Rio 2016 și Tokyo 2020.