Campionatul Mondial de Scrimă pentru cadeți și juniori – Riad 2024

Masculin, juniori, sabie, echipe

 Echipa României (Casian Cîdu, Vlad Covaliu, Mihnea Enache, Radu Nițu), campioana europeană en-titre, a intrat în competiție în turul al doilea, unde a dispus cu 45-30 de India. Pentru tricolori a urmat victoria din optimi cu Japonia, 45-28, și un alt succes, în sferturi, cu Spania, de care au dispus cu 45-41.

În semifinale adversara băieților noștri a fost Italia. Partida a fost echilibrată în primele patru relee, atunci când românii și italienii au fost, pe rând, la conducere. Au venit însă trei relee consecutive câștigate de Vlad Covaliu și Radu Nițu, iar tricolorii au trecut la conducere, nemaicedând până la final controlul meciului. România s-a impus cu 45-39 și s-a calificat în finala mondială.

Lupta pentru aur s-a dat cu echipa Statelor Unite (Colin Heathcock, Cody Walter Ji, William Morrill, Jordan Silberzweig). Mai pragmatici, americanii au controlat meciul, au câștigat șapte din cele nouă relee și au dispus de tricolori cu 45-28. România a câștigat medalia de argint și este vicecampioană mondială, iar sabrerii juniori au adus a doua medalie pentru delegația tricoloră la Mondialele din Arabia Saudită.

Feminin, juniori, sabie, echipe

România (Amalia Covaliu, Anastasia Fusea, Denisa Șerban, Amalia Stan) a intrat în concurs încă din primul tur al tabloului principal, în 16-imi. Aici, fetele noastre au cedat surprinzător în fața Greciei, scor 42-45, și au ocupat locul 17 în ierarhia finală.