S-a lansat cartea “Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc”

  by    0   0

Casa Şvabilor din Satu Mare a găzduit duminică, 9 februarie, lansarea unei cărți deosebite care cuprinde aproape un secol și jumătate din scrima sătmăreană. Volumul “Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc” a fost scris de către Ștefan Stahl, iar în el sunt amintite cele mai importante momente din sportul cu sabia, spada și floreta.
DSC_0179 copy coperta
La lansarea versiunii în limba română a acestei cărți au fost prezenți antrenori, foști mari sportivi și campioni, profesori dar și autorități locale care au promis că vor acorda o mai mare atenție acestui sport: Adrian Ștef – președintele Consiliului Județean, Mircea Govor – vicepreședinte CJ, Eugeniu Avram – prefectul județului, Ovidiu Silaghi – europarlamentar, Marcela Papici – viceprimarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes – fost primar și alții. A asistat la acest eveniment și Roxana Bârlădeanu – de la Federația Română de Scrimă. Fiecare dintre aceștia au ținut să-i mulțumească autorului pentru munca pe care a depus-o în realizarea cărții. Volumul lansat duminică cuprinde carierele de excepție ale mai multor sportivi sătmăreni. Vorbim aici de foști mari sportivi precum Elena Şamşudeanu, Ştefan Haukler, Adalbert Mezei, Ştefan Langenbacher, culminând cu titlurile de campion mondial câştigate de Ecaterina Jencsik, Ileana Gyulai, Suzana şi Ştefan Ardeleanu, Petre Kuki şi cu rezultatele medaliaţilor Miklos Bodoczi, Rozalia Orosz, Marcela Moldovan şi alţii.  De asemenea, sunt prezentaţi şi sportivii care au obţinut titluri mondiale sub culorile “noilor patrii”, unde au ajuns în deceniile trecute: Iosif Szepessy, Zita Funkenhauser, Konig Rita, Monica Weber (Germania), Fekete Attila, Osváth Richard (Ungaria).
DSC_0135 copy
De-a lungul timpului, sportivii originari din Satu Mare au înregistrat un bilanț ieșit din comun: 16 titluri de campioni mondiali (8 pentru România, 6 pentru Germania, 2 pentru Ungaria), peste 40 de campioni naţionali, peste 30 de participanţi la campionate mondiale, 24 de participanţi la jocurile olimpice. La acestea se adaugă sutele de titluri obţinute la campionatele de speranţe, cadeţi, juniori şi tineret. În “Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc” sunt ilustrate peste 150 de fotografii-document.
DSC_0161 copy
La finalul întâlnirii de duminică Adrian Ștef și Mircea Govor l-au premiat pe Iosif Szepessy pentru că este “un exemplu al patriotismului local”.
FOTO: Constantin Matei


Related Posts

LIVE: Campionatul Național de Scrimă pentru copii, ediția 2017, ziua 12, proba 24: floretă feminin echipe 12-13 ani. Peter Pop este invitatul FR Scrimă la festivitatea de premiere de azi!

Campionatul Național de Scrimă pentru copii se încheie miercuri, 28 iunie 2017, cu ultimele două probe de floretă feminin: 8-9 ani individual și 12-13 ani echipe. De la ora 13:00, 12 echipe se duelează în proba de floretă feminin echipe 12-13 ani. Sistem de concurs: tablou incomplet de 16, de eliminări directe, cu meciuri de […]

READ MORE →

Alexandra Adoch (ACS Floreta Timișoara) a câștigat Campionatul Național de Scrimă pentru copii, ediția 2017, în proba de floretă feminin 8-9 ani. Cornel Ilie le-a premiat pe micile campioane!

Campionatul Național de Scrimă pentru copii se încheie miercuri, 28 iunie 2017, cu ultimele două probe de floretă feminin: 8-9 ani individual și 12-13 ani echipe. De la ora 9:00, 15 sportive s-au duelat în proba de floretă feminin, la categoria 8-9 ani. Sistem de concurs: un tur de grupe preliminare, iar apoi toate sportivele […]

READ MORE →

LIVE: Campionatul Național de Scrimă pentru copii, ediția 2017, ziua 12, proba 23: floretă feminin 8-9 ani. Cornel Ilie și Peter Pop sunt invitații FR Scrimă la festivitățile de premiere de azi!

Campionatul Național de Scrimă pentru copii se încheie miercuri, 28 iunie 2017, cu ultimele două probe de floretă feminin: 8-9 ani individual și 12-13 ani echipe. De la ora 9:00, 15 sportive se duelează în proba de floretă feminin, la categoria 8-9 ani. Sistem de concurs: un tur de grupe preliminare, iar apoi toate sportivele […]

READ MORE →

Cătălina Apostol (ACS Balestra) a câștigat Campionatul Național de Scrimă pentru copii, ediția 2017, în proba de floretă feminin 12-13 ani. Mihai Leu le-a premiat pe micile campioane!

Ziua a unsprezecea a Campionatului Național de Scrimă pentru copii, ediția 2017, a programat marți, 27 iunie, la Sala de scrimă „Ana Pascu” din București primele două probe de floretă feminin individual: 10-11 ani și 12-13 ani. De la ora 14:00, 26 de sportive sau duelat pe planșe pentru medalii în proba de floretă feminin […]

READ MORE →

LIVE: Campionatul Național de Scrimă pentru copii, ediția 2017, ziua 11, proba 22: floretă feminin 12-13 ani. Mihai Leu este invitatul FR Scrimă la festivitatea de premiere!

Ziua a unsprezecea a Campionatului Național de Scrimă pentru copii, ediția 2017, programează marți, 27 iunie, la Sala de scrimă „Ana Pascu” din București primele două probe de floretă feminin individual: 10-11 ani și 12-13 ani. De la ora 14:00, 26 de sportive se duelează pe planșe pentru medalii în proba de floretă feminin 12-13 […]

READ MORE →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top