Silviu Roșu (CSA Steaua)  a cucerit medalia de bronz în proba de floretă cadeți masculin individual la Campionatul European de scrimă pentru cadeți și juniori de la Novi Sad, după un parcurs foarte bun. La 24 de ore de la acest superb succes, Silviu a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări pentru site-ul oficial al Federației Române de Scrimă.

Ce reprezintă pentru tine această medalie?
Aceasta medalie îmi dă încredere și speranță pentru urmatoarele concursuri, însă, în același timp, mă face să mă gândesc că mai am mult de muncit până departe. Totodată, am realizat că orele petrecute în sala de antrenament nu au fost în zadar și mă motivează sa continui pe același drum.
Care a fost cel mai greu moment al concursului?
Cel mai greu moment al concursului a fost să îmi depășesc propriile emoții și să pot să trag așa cum o fac și în sala de antrenament, fără alte rețineri.
Cum a fost să tragi la Europene cu un coleg de club/echipă națională?
Să tragi cu un coleg de la echipa națională și în același timp cu un coleg de club este, pentru mine, un sentiment foarte neplăcut. La un concurs ca acesta, fiecare dintre noi reprezentăm România și ideal ar fi ca toți să fim pe podium.
Ce ai simțit în momentul în care ai dat tușa pentru 4?
Nu cred că se poate descrie în cuvinte ceea ce am simțit în acel moment, a fost pur și simplu incredibil. Toate emoțiile concursului dispărusera și nimic nu mai conta. Când începeam să realizez că am luat prima mea medalie la un Campionat European îmi venea să plâng, însa nu puteam, nu știu de ce. Antrenorul m-a luat în brațe atunci și nu a mai putut să spun nimic.
Ce senzații ai trăit pe podium?
Când ești pe podium și vezi că printre steagurile celorlalte țări este ridicat și steagul României îți dai seama ca ai putut sa îți reprezinți tara cu succes. Eram foarte fericit că am terminat concursul în primii patru, îndeplinindu-mi astfel obiectivul: o medalie.
Cum a fost noaptea de după concurs?
Am ajuns destul de târziu în camera de hotel, eram frânt de oboseală după o zi plină. M-am pus imediat în pat și, înainte să adorm, m-am gândit la toată ziua de concurs. Atunci am realizat că toată oboseala a meritat.
Cui ai dori sa mulțumesti pentru aceasta medalie?
Pentru această medalie aș vrea să le mulțumesc antrenorilor pentru munca depusă, colegilor de antrenament pentru că singur nu poți realiza nimic, și familiei pentru că a fost alături de mine și m-a susținut întotdeauna.
Ce îți propui în viitorul imediat?
În continuare îmi doresc să mă antrenez din ce în ce mai mult, iar următorul meu obiectiv este o clasare în primii 8 sau poate chiar o medalie la Campionatul Mondial, unde cu siguranță va fi mult mai greu.

Drumul lui Silviu până pe podiumul de la Novi Sad a fost următorul: tabloul de 128 – liber; tabloul de 64 – 15-13 cu Moritz Lechner (Austria); tabloul de 32 – 15-6 cu Alexandru Pîrva (România); tabloul de 16 – 15-12 cu Anton Ziegon (Germania); tabloul de 8 – 15-9 cu Daniel Giacon (Olanda); semifinale – 7-15 cu Kirill Borodachev (Rusia).
FOTO: arhivă personală
PARTENER OFICIAL AL FEDERAȚIEI ROMÂNE DE SCRIMĂ ÎN 2016:
logo_RODOTEX_rgb_trans