Fostul președinte al Federației Române de Scrimă din anii ’90, Alexandru Mironov își serbează azi, 27 ianuarie 2018, ziua de naștere. Născut pe 27 ianuarie 1942, Alexandru Mironov este un scriitor, jurnalist și politician român. Alexandru Mironov a practicat scrima, fiind vicecampion național, iar în perioada 1993-1996 a fost ministru al tineretului și sportului.
A desfășurat o bogată activitate de popularizare a științei și a „science fiction”-ului în cadrul Radiodifuziunii și a Televiziunii Române, în principal ca realizator al emisiunii săptămânale „Știință și imaginație” de pe TVR 1, prezentată împreună cu Mihai Bădescu. A publicat 16 volume și este autorul a circa 1.000 de articole cu caracter de popularizare a științei. A deținut diverse funcții în redacția revistei Știință și tehnică (un timp Director Onorific), în prezent făcând parte din consiliul editorial și semnând articolele editoriale ale revistei, sub titlul „În direct cu NASA”. Realizează emisiunea săptămânală „Deschide cartea” la postul de televiziune TVRM.
Azi, la împlinirea frumoasei vârste de 76 de ani, Federația Română de Scrimă îi transmite domnului Alexandru Mironov multă sănătate, putere de muncă, bucurii alături de cei dragi și un sincer și călduros „La Mulți Ani!”