România a învins, joi seara, Rusia în finala Campionatului European de scrimă, proba de spadă feminin pe echipe, scor 38-34, și a cucerit din nou medaliile de aur. După două ediții la rând în care a trebuit să ne mulțumim cu medaliile de argint – Legnano 2012 și Zagreb 2013, România a redevenit campioană a Europei în 2014 la Strasbourg. Este al cincilea titlu continental cucerit de echipa feminină de spadă a României. Precedentele patru au fost cucerite în 2006 (Izmir), 2008 (Kiev), 2009 (Plovdiv) și 2011 (Sfeffield). Singura sportivă din România care are în palmares toate cele cinci titluri europene este Ana Maria Brânză, iar Simona Gherman are patru medalii de aur la Campionatul European! De altfel, din 2011 încoace, România a fost mereu în finala Campionatului European!
În 2014, aurul a fost adus de o echipă fantastică alcătuită din: Ana Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman și Maria Udrea. Antrenori: Octavian Zidaru și George Epurescu.
Ana Pascu, președintele de onoare al Federației Române de Scrimă, s-a arătat extrem de fericită de victoria fetelor pregătite de Octavian Zidaru și a dat asigurări că vom avea satisfacții la fel de mari și la Campionatul Mondial de la Kazan. „Sunt foarte fericită! Fetele au fost extraordinare, iar despre Simona Gherman am numai cuvinte de laudă. S-a retras ca și campioană mondială și s-a întors tot ca și o campioană. Și o să vadă lumea că vom lua aurul și la Mondiale”, a declarat Ana Pascu pentru www.frscrima.ro.
Drumul României până în finală a fost următorul:
Sferturi de finală: România – Ucraina 45-31
Semifinale: România – Italia 29-24
Finală: România – Rusia 38-34.
FOTO: Marie-Lan Tay Pamart