Mihai Covaliu, președintele Federației Române de Scrimă și antrenorul lotului olimpic de sabie masculin, a făcut o analiză amănunțită a evoluției scrimerilor români în sezonul 2013-2014. Într-un interviu acordat site-ului oficial al Federației Române de Scrimă, domnul Mihai Covaliu a subliniat faptul că obiectivele au fost îndeplinite și dă asigurări că se vor face toate eforturile pentru a avea cât mai mulți scrimeri calificați la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016.

Cum a fost sezonul recent încheiat pentru scrima românească?
Sezonul recent încheiat a fost unul în care Federația Română de Scrimă și-a îndeplinit obiectivele propuse: o medalie la Campionatul European (am câștigat două – un aur și un bronz la spadă feminin echipe și individual) și o medalie la Campionatul Mondial (am cucerit un bronz la sabie masculin individual). A fost un sezon în care s-au întâmplat multe, și bune și mai puțin bune, un sezon din care am învățat multe lucruri folositoare. Am adunat experiență și sunt sigur că știm cum vom continua pregătirea pentru a ne califica la Jocurile Olimpice din 2016 cu un număr cât mai mare de sportivi, care vor fi foarte bine pregătiți la cea mai importantă întrecere din lumea sportului.

Care este arma la care se poate spune că România a progresat?
Avem mulți sportivi de valoare la cadeți, juniori și seniori. Important este să ne pregătim antrenorii, să îi specializăm, pentru că ei sunt cei care educă și cresc viitoarele generații de sportivi. Și doar cu tehnicieni care sunt pregătiți vom reuși să avem sportivi de valoare, care la rândul lor vor realiza concurență și, bineînțeles, progres.

Care este sportivul care a impresionat în acest sezon?
Sigur, revenirea în activitatea competițională a Simonei Gherman este un câștig foarte important pentru spada feminină, atât la individual cât și la echipe. Avem cel mai bun cadet din Europa la spadă masculin, pe Adrian Dabija. Tiberiu Dolniceanu este al doilea an concecutiv pe podium la Campionatul Mondial. Echipa de floretă feminin este pe un drum ascendent. La sabie masculin îl avem pe Tudor Cucu, sportiv calificat la Jocurile Olimpice pentru tineret de la mijlocul acestei luni, din China. Deci pot să spun că avem sportivi care impresionează permanent prin rezultate de excepție.

Cum caracterizați evoluția scrimerilor români la Campionatul European de la Strasbourg și la Campionatul Mondial de la Kazan?
Ținând cont de starea lor fizică – unii sportivi au concurat acccidentați – și de importanța acestui an, care este înainte de începerea calificării pentru Jocurile Olimpice din 2016, eu spun că fiecare scrimer care a participat la Campionatul European și la Campionatul Mondial și-a făcut treaba. Se putea și mai bine, dar se putea și mai rău. Important este că am acumulat experiență și că am văzut ce avem de făcut pentru ca viitorul să ne găsească pregătiți la toate capitolele.

Cum explicați evoluția mai puțin reușită a lui Tiberiu Dolniceanu și a Anei Maria Brânză în întrecerile pe echipe de la Kazan?
În scrimă se întâmplă uneori ca și cei mai experimentați sportivi să aibe momente de cădere. Dolniceanu și Brânză sunt sportivi de foarte mare valoare, cu multe medalii, cu experiență mare de concurs, care trag echipa după ei și care sunt și ei oameni. Au și ei voie să greșească.

Ce trebuie făcut pentru a reveni la anul pe podiumul Campionatului Mondial cu echipa masculină de sabie și feminină de spadă?
Tot timpul ne dorim să fim pe podium, să câștigăm. De cele mai multe ori reușim, iar când nu se întâmplă acest lucru suntem foarte aproape de medalii, ceea ce demonstrează că AVEM VALOARE, un lucru foarte important. Am analizat ceea ce a fost în acest sezon, avem date importante de care vom ține cont în pregătirea viitoarelor competiții de obiectiv și sunt convins că Ministerul Tineretului și Sportului și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, instituții alături de care colaborăm excelent, ne vor ajuta așa cu au făcut-o și până acum să fim gata din toate punctele de vedere pentru a câștiga medalii pentru România. Avem sportivi de valoare, avem antrenori bine pregătiți, colective tehnice care își cunosc rolul în cadrul acestui mecanism care funcționează.

Care sunt obiectivele Federației Române de Scrimă pentru sezonul 2014-2015?
Pentru sezonul 2014-2015 ne dorim ca sportivii noștrii să fie sănătoși și cu dorință de a câștiga medalii. Am dovedit că putem și că suntem niște parteneri serioși care își îndeplinesc obiectivele propuse, uneori chiar depășindu-le. Pe acest drum suntem și vom merge și în continuare. Eu cred că și la Campionatul European și la Campionatul Mondial din 2015 vom reuși să aducem medalii pentru ROMÂNIA.