Antrenor emerit de spadă la CS Universitatea Craiova și membru în Comitetul Executiv al Federației Române de Scrimă, domnul Mircea Alecu (foto, în stânga) a făcut o caracterizare a evoluției scrimerilor români în sezonul 2013-2014. Într-un interviu acordat site-ului oficial al Federației Române de Scrimă, domnul Mircea Alecu a prezentat obiectivele pentru noul sezon și și-a spus punctul de vedere în ceea ce privește modul în care sportivii pot reveni pe podiumurile competițiilor importante.

Cum ați caracteriza sezonul recent încheiat pentru scrima românească?
A fost un sezon prost. Ne așteptam cu așteptam cu toții ca echipele de sabie și spadă să vină cu o medalie de la Campionatul Mondial de la Kazan. Trebuie însă să privim acum mai departe și să ne gândim că principalul nostru obiectiv este calificarea la Jocurile Olimpice. Iar după evoluția de la Kazan, antrenorii și conducătorii Federației Române de Scrimă trebuie să ia cele mai bune decizii pentru ca la Rio să ajungă cât mai mulți sportivi.

Care sunt lucrurile pozitive pe care scrima românească le poate pune în lumina reflectoarelor după acest sezon?
Dorința de afirmare. Fetele de la spadă și băieții de la sabie și-au dorit mereu să obțină rezultate foarte bune și să promoveze calitatea scrimei românești în lume. La Kazan a fost însă un moment mai dificil provocat nu atât de lipsa de experiență, cât de faptul că echipele pe care le-au înfruntat și-au schimbat componența și i-au surprins prin tactica aleasă.

Ce părere aveți despre evoluția scrimerilor români la Campionatul European de la Strasbourg și la Campionatul Mondial de la Kazan?
La Europene, atât fetele cât și băieții s-au comportat foarte bine. La Mondiale, din păcate, lucrurile nu au ieșit așa cum ne-am fi dorit.

Ce trebuie făcut pentru a reveni la anul pe podiumul Campionatului Mondial cu echipa masculină de sabie și cu echipa feminină de spadă?
Trebuie tratată cu mai multă seriozitate pregătirea centralizată de dinaintea competițiilor. În plus, ar fi bine ca loturile să fie întinerite. Pe lângă echipele de bază trebuie aduse sportivi tineri, care să aducă un suflu nou.

Care sunt obiectivele Federației Române de Scrimă pentru sezonul 2014-2015?
Trebuie să facem totul pentru a califica un număr cât mai mare de sportivi la Jocurile Olimpice de la Rio.