Una dintre cele mai titrate spadasine din lume, Ana Maria Brânză își serbează azi, 26 noiembrie, ziua de naștere!
Ana Maria a început să practice scrima la vârsta de 10 ani, alegând spada. La foarte scurt timp, a fost remarcată de antrenorul lotului național Dan Podeanu, fiind selecționată să se antreneze la Centrul Olimpic de la Craiova. În 2001 este legitimată la clubul Steaua, iar în 2002 cucerește primul trofeu ca senioară – medalie de bronz la CM de la Lisabona. A cucerit numeroase medalii la CE și CM atât la spadă individual, cât și cu echipa, fiind declarată cea mai bună spadasină a lumii în sezoanele 2007–2008, 2008–2009 si 2012–2013.
A participat la 4 ediții ale JO, reușind în 2008, la Beijing, în proba de spadă individual să cucerească titlul de vicecampioană olimpică și în 2016, la Rio de Janeiro, alături de Simona Pop, Simona Gherman și Loredana Dinu să cucerescă aurul olimpic.
Revenită în activitate după un an de pauză, Ana Maria Brânză își dorește să mențină echipa de spadă feminin a României în topul mondial.
Azi, la împlinirea frumoasei vârste de 32 de ani, Federația Română de Scrimă îi transmite multă sănătate, fericire, împlinirea tuturor dorințelor, atât pe plan personal cât și pe planșa de scrimă, și un sincer și călduros „La Mulți Ani!”