Preşedintele Klaus Iohannis le-a urat joi, 21 iulie, succes sportivilor care vor reprezenta România la Olimpiada de la Rio, îndemnându-i să scrie istorie, şeful statului subliniind cu această ocazie că extinderea programelor sportive în şcoli este o urgenţă, notează Agenția Mediafax.
”Vreau să ştiţi că aveţi în mine cel mai mare susţinător, vreau să nu simţiţi nici un fel de presiune, ci să mergeţi la Rio cu inima deschisă. Să vă concentraţi să daţi ce este mai bun în dumneavoastră. Vreau să ştiţi că întreaga ţară vă este alături şi vă susţine. Sunteţi cei mai buni, iar eu vă încurajez să arătaţi asta. Este simplu: fiţi voi înşivă, trăiţi-vă visul la Rio şi nu uitaţi niciun moment că milioane de români vă susţin de acasă!(…) Îndrăzniţi să scrieţi istorie!”, a spus Iohannis la ceremonia de predare a drapelului Echipei Olimpice a României.
El a subliniat că talentul şi munca sportivilor români este superioară investiţiei pe care o facem, ca societate, în sport. ”Sunteţi cei care au înţeles pe deplin că cel mai important aspect al sportului competiţional este munca neîntreruptă. Sportul face parte din identitatea naţiunii noastre, clădită cu ajutorul rezultatelor obţinute de-a lungul timpului de numeroşi sportivi. Ştim cu toţii că România s-a clasat deseori, atunci când s-au numărat medaliile la final, pe podiumurile olimpice, peste state mult mai mari ca populaţie, suprafaţă, putere economică. Asta arată că talentul şi munca sportivilor români este superioară investiţiei pe care o facem, ca societate, în sport. În schimb, dumneavoastră sunteţi cei care oferiţi, prin cariera pe care v-aţi asumat-o, un mod de a ne însănătoşi ca societate”, a afirmat şeful statului.
În acest context, Iohannis a insistat că extinderea programelor sportive în şcoli este o urgenţă. ”Sigur că în ultimele trei decenii numărul de medalii la olimpiade a scăzut. Aici trebuie să ţinem cont de multe cauze, iar societatea românească are nevoie de o nouă viziune asupra sportului. Nu există societate puternică şi prosperă fără sport de performanţă. De aceea, îmi doresc ca proiectul meu, ‘România educată’, să contribuie din plin la introducerea spiritului sportiv în sistemul de învăţământ la toate nivelurile. Extinderea programelor sportive în şcoli este o urgenţă, dacă vrem să fim cu adevărat competitivi între statele lumii şi, mai ales, dacă ţinem să avem o naţiune de oameni sănătoşi”, a atras atenţia preşedintele.
”Viitorul sportului românesc depinde de voi. În aproximativ două săptămâni se va da startul competiţiei de la Rio şi tot ce pot să vă spun, în numele tuturor românilor, este să nu uitaţi că vă bucuraţi de tot respectul şi de toată aprecierea noastră. Vreau să ştiţi că această calificare reprezintă deja un pas important şi, în acelaşi timp, ne dorim să reveniţi acasă cu cât mai multe medalii. Vă mulţumesc pentru tot ce faceţi pentru România! Vă doresc curaj şi mult, mult succes! Hai, România!”, a fost îndemnul cu care şeful statului şi-a încheiat discursul.
A 31-a ediţie a Jocurilor Olimpice va debuta la Rio de Janeiro pe 5 august şi se va încheia pe 21 august.

Iohannis a invitat echipa României la Cotroceni şi după Jocurile Olimpice de la Rio

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu echipa olimpică a României la Palatul Cotroceni şi după întoarcerea de la Rio de Janeiro, invitaţia fiind făcută în cadrul ceremoniei de predare a drapelului găzduită joi seara de Administraţia Prezidenţială.
„La întoarcere vreau să ne revedem şi vă invit încă de pe acum la Palatul Cotroceni”, le-a spus preşedintele sportivilor în discursul său, ţinut după intonarea imnului de stat.
La ceremonia de la Palatul Cotroceni preşedintele a înmânat drapelul gimnastei Cătălina Ponor, căreia Iohannis i-a adresat câteva cuvinte în timpul ceremoniei de predare.
Jurământul olimpic al sportivilor a fost depus apoi de judoka Andreea Chiţu, urmat de ceremonia depunerii jurământului olimpic a antrenorilor de către antrenorul de canotaj Mircea Roman. Jurământul arbitrilor a fost rostit de arbitrul de scrimă Marius Florea, care este și secretarul general al Federației Române de Scrimă.
Lotul olimpic a fost binecuvântat de clericul ortodox Varlaam Ploieşteanul, care a spus şi rugăciunea „Tatăl nostru”.
„Domnule preşedinte, vă mulţumim pentru această invitaţie asigurându-vă că amintirea zilei de astăzi ne va motiva în momentele de cumpănă. Ea şi stindardul ţării noastre ne vor fi pavăză şi izvor de energie la această ediţie a Jocurilor Olimpice după care sperăm să ne reîntâlnim mândri de performanţele României”, a spus în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic Român.
România va fi reprezentată în probele de scrimă din cadrul Jocurile Olimpice de la Rio de șase sportivi: Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop, Loredana Dinu (toate la spadă feminin individual și echipe), Tiberiu Dolniceanu (sabie masculin individual) și Mălina Călugăreanu (floretă feminin individual).
FOTO: www.presidency.ro.