Campionatul European de Scrimă pentru tineret

Sabie, masculin, individual

Toți cei patru reprezentanți ai României au trecut de faza grupelor. Pe tablou, Vlad Covaliu a intrat direct în turul secund, unde l-a învins pe turcul Tolga Aslan cu 15-7. În optimi, Vlad a dispus cu 15-6 de Olaf Stasiak (Polonia), iar în sferturi l-a învins pe francezul Remi Garrigue, cu 15-11. În semifinale, sportivul nostru l-a eliminat pe italianul Lupo Veccia Scavalli, cu 15-10, calificându-se astfel în finala probei masculine de sabie de la Campionatul European de tineret în compania polonezului Szymon Hryciuk. Cei doi combatanți au oferit un meci echilibrat în care însă finalul a fost electrizant! Vlad a condus cu 10-8, polonezul a egalat la 10, și s-a mers cap la cap până la 13-13. Hryciuk a dat ultima tușă și s-a impus cu 14-13, iar Vlad Covaliu a cucerit argintul european.

Este prima medalie a delegației României la Europenele de tineret din Antalya.

Alexandru Zmău, finalistul de anul trecut al probei, a trecut de primele două tururi cu victorii la turcul Furkan Yaman (15-13) și germanul Leon Kuzmin (15-9), pierzând în optimi cu 11-15 în fața ucraineanului Vasil Humen, cel care l-a eliminat în turul al doilea și pe campionul din 2023, Radu Nițu, de care a dispus greu, cu 15-14.

Rareș Ailinca a cedat în primul tur, 12-15 cu polonezul Olaf Stasiak.

În ierarhia finalkă Vlad Covaliu a fost al doilea, cu medalie de argint, Alexandru Zmău s-a clasat pe locul 16, Radu Nițu pe 20, iar Rareș Ailinca pe 41.

Floretă, feminin, individual

Trei dintre cele patru floretiste tricolore au părăsit concursul după faza grupelor (Andreea Dincă, Teodora Șofran și Andreea Gheorghe), pe tablou ajungând doar Emilia Corbu. Sportiva noastră a eliminat-o în primul tur pe Celia Hohenadel (Germania), cu 15-9, pierzând în turul secund la Aurora Grandis (Italia), cu 12-15.

În clasament, Emilia Corbu s-a clasat pe poziția 31, Andreea Dincă a fost a 39-a, Teodora Șofran a 42-a, iar Andreea Gheorghe a fost a 47-a.

Floretă, masculin, individual

România a fost reprezentată de doi componenți ai clubului CSA Steaua București, Rareș Berceanu și Alexandru Sîrb. Rareș nu a trecut de faza grupelor, în timp ce Alex s-a calificat pe tabloul principal, unde a fost învins în primul tur, 13-15 cu Lev Michael Holy, din Cehia. La final Alexandru Sîrb s-a clasat pe locul 41, iar Rareș Berceanu pe locul 51.