Joi, 11 august, scrima românească își dă ultima reprezentație la Jocurile Olimpice de la Rio. De la ora 15:00, ora României, debutează în Arena Carioca 3 proba de spadă feminin echipe. Printre cele nouă formații prezente la start se numără și cea a României.
Pregătită de antrenorii Dan Podeanu și George Epurescu, echipa României are următoarea componență: Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop, Loredana Dinu.
Numărul doi pe tablou, România intră în concurs direct în 8, acolo unde va întâlni, de la ora 16:30, naționala SUA. Meciul va fi transmis LIVE pe TVR 1.
Programul complet de pe tabloul de 8 este următorul:
China – Brazilia/Ucraina
Coreea de Sud – Estonia
Rusia – Franța
România – SUA.
Evoluția LIVE a spadasinelor românce poate fi urmărită AICI.
Programul următoarelor probe de scrimă de la Rio este următorul:
JOI, 11 AUGUST
Ora 00:30 – semifinalele, finala mică și finala mare în proba de sabie masculin individual;
Ora 15:00 – spadă feminin echipe;
Ora 23:00 – finala mică și finala mare în proba de spadă feminin echipe;
VINERI, 12 AUGUST
Ora 15:00 – floretă masculin echipe;
Ora 23:00 – finala mică și finala mare în proba de floretă masculin echipe;
SÂMBĂTĂ, 13 AUGUST
Ora 15:00 – sabie feminin echipe;
Ora 23:00 – finala mică și finala mare în proba de sabie feminin echipe;
DUMINICĂ, 14 AUGUST
Ora 15:00 – spadă masculin echipe;
Ora 23:00 – finala mică și finala mare în proba de spadă masculin echipe.
Programul este adaptat după ora României.
Site-ul www.frscrima.ro vă va ține la curent LIVE cu evoluția sportivilor la Rio pe toată durata șederii lor în Brazilia.


UPDATE, ora 16:03 – Ucraina a învins Brazilia pe tabloul de 16, scor 45-32 și a completat tabloul de 8. Componența duelurilor de pe tabloul de 8 este următoarea:
China – Ucraina
Coreea de Sud – Estonia
Rusia – Franța
România – SUA (LIVE TVR 1).


UPDATE, ora 17:12 – România s-a calificat în semifinale, după ce a trecut de SUA în 8, la capătul unui meci dramatic, încheiat după minutul suplimentar, scor 24-43. Cu un minut și zece secunde înainte de final, SUA a condus cu 23-20. Dar Ana Maria Popescu s-a mobilizat exemplar, așa cum de multe ori a făcut-o până acum, și a egalat, 23-23. S-a intrat în minutul suplimentar, unde Ana a dat tușa victoriei, a descătușării și a unei calificări mult-așteptate în semifinale!
Rezultatele complete de pe tabloul de 8 sunt următoarele:
China – Ucraina 42-34
Estonia – Coreea de Sud 27-26
Rusia – Franța 44-41
România – SUA 24-23.


UPDATE, ora 17:38 – România, care a trecut în sferturi de SUA, scor 24-23, se va duela cu Rusia în semifinalele probei de spadă feminin echipe de la Jocurile Olimpice de la Rio. Meciul România – Rusia va începe la ora 19:15 și va fi transmis LIVE pe TVR 3. În cealaltă semifinală se vor duela China și Estonia.
„Am mai învins-o pe americancă, dar nu așa de greu. Am mai trecut prin momente de-astea, dar nu ca acum. Ele fac scrimă din plăcere, noi privim totul cu încrâncenare. Ar trebui să avem un alt fel de vestiar, să ne bucurăm de sport. Suntem mai unite ca oricând”, a spus Ana Maria Popescu pentru Dorin Chioțea (Realitatea TV).
FOTO: Dorin Chioțea (Realitatea TV) și Augusto BIZZI


UPDATE, ora 20:02 – România s-a calificat în finala mare a probei de spadă feminin echipe și aduce astfel prima medalie tricoloră la Jocurile Olimpice de la Rio! Tricolorele, care au asigurată cel puțin medalia de argint, au învins în semifinale de Rusia, scor 45-31.


UPDATE, ora 20:05 – România se va duela pentru medaliile de aur cu China, campioană mondială și olimpică în exercițiu. În cealaltă semifinală, China a trecut de Estonia, scor 45-36. Finala mare dintre România și China va avea loc la ora 00:30, LIVE pe TVR 1.
FOTO: Augusto BIZZI și Dorin Chioțea


UPDATE, ora 23:05 – După victoria cu Rusia, antrenorul Dan Podeanu a declarat următoarele pentru www.prosport.ro: „De ce mă felicitaţi? Fetele au făcut în sfârşit ceea ce ştiu ele mai bine să facă. Ne-a convenit echipa Rusiei, mai bine decât altă echipă, precum SUA sau Coreea. Este o echipă combativă, care atacă, şi atunci sunt mai multe soluţii. Pe mai departe avem nevoie de toate cele patru fete. Fetele s-au mobilizat. Când una merge mai puţin bine, sau are un pas greşit, celelalte o scot din această situaţie, aşa cum s-a întâmplat acum în asaltul cu Ana Maria, care a avut o semiratare. Urmează marea China, care are un scor favorabil cu noi. Este un meci care are altă încărcătură. Dacă cu celelalte echipe, în afară poate de Coreea, avem un scor mult pozitiv, favorabil nouă, cu China situaţia este puţin invers. Sperăm să schimbăm acum. Dacă tot ne-am apucat să schimbăm, schimbăm acum”.


UPDATE, 12 august, ora 00:42 – Echipa Rusiei a cucerit medaliile de bronz, după ce a învins în finala mică naționala Estoniei, scor 37-31.
Rezultatele de pe tabloul locurilor 5-8 au fost următoarele:
Coreea de Sud – Ucraina 45-34
SUA – Franța 32-28
Finala locurilor 5-6: SUA – Coreea de Sud 22-18
Finala locurilor 7-8: Franța – Ucraina 45-38.


UPDATE, 12 august, ora 01:20 – Echipa României a câștigat medalia de aur în proba de spadă feminin echipe la Jocurile Olimpice de la Rio!!! În finala mare, după un meci fantastic, România a învins China, campioana mondială din 2015 și campioana olimpică din 2012, scor 44-38.
Echipa României a fost formată din: ANA MARIA POPESCU, SIMONA GHERMAN, SIMONA POP, LOREDANA DINU.
Antrenori: DAN PODEANU și GEORGE EPURESCU.
FOTO:
Augusto BIZZI