Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu” din Craiova, Clubul Sportiv Universitatea Craiova, în colaborare Inspectoratul Școlar Județean Dolj și cu Federația Română de Scrimă, au organizat sâmbătă și duminică, 6 și 7 mai 2017, a doua ediție a Memorialului „Dumitru Popescu” la spadă pentru copii și speranțe.
Întrecerea s-a disputat la feminin și masculin, doar la individual, la patru categorii de vârstă: 8-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani și 14-15 ani.
Dacă sâmbătă, 6 mai 2017, s-au întrecut fetele, duminică, 7 mai, a fost rândul băieților să concureze. La cele patru categorii de vârstă au participat azi, în total, 107 sportivi, iar câștigători au fost următorii: Ștefan Popa (CS Engarde), Robert Jurcă (CS Contraatac), Ștefan Baciu (CSS Quarto) și Daniel Popa (CS Dinamo).
Clasamentele complete ale celei de-a doua zile de concurs a Memorialului „Dumitru Popescu” la spadă pentru copii și speranțe arată astfel:
8-9 ANI MASCULIN

10-11 ANI MASCULIN

12-13 ANI MASCULIN

SPERANȚE MASCULIN

CINE A FOST DUMITRU POPESCU?

Dumitru Popescu nu a fost doar un mare antrenor de spadă, ci și un mare sportiv. A fost multiplu campion național, la toate categoriile, component al echipelor naționale, apoi s-a remarcat prin talentul de a scoate sportivi de excepție. Prin mâinile sale au trecut generații întregi de spadasini, care au adus rezultate excelente României. În 2012 a fost recompensat cu premiul „Mentor pentru Excelenţă în Educaţie“.
Antrenorul emerit a activat la clubul Olimpia Craiova, la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, la Centrul Olimpic de Spadă, unde a condus echipele masculine de seniori, apoi de juniori, și la CS Universitatea Craiova. A antrenat şi în Maroc. O perioadă a fost și director la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj.
Cea mai valoroasă sportivă descoperită de fostul antrenor este Loredana Dinu, campioană olimpică cu echipa de spadă a României la Rio 2016. „Pot spune Dumitru Popescu m-a crescut de la 11 ani, m-a educat, m-a protejat, a încercat să mă învețe numai de bine și să-mi transmită toate secretele scrimei. A contribuit enorm la educația mea și m-a susținut necondiționat. Nu am întâlnit om mai pasionat de sport ca profu’. Și-a dedicat viața scrimei și a contribuit enorm la performanțele scrimei românești. Îi voi păstra amintirea vie în inima mea”, a declarat Loredana Dinu.
Dumitru Popescu a decedat pe 2 iunie 2015, la vârsta de 72 de ani.