Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare găzduiește sâmbătă și duminică, 11 și 12 februarie 2017, ediția a VIII-a a Cupei Satu Mare – Memorial „Ecaterina Stahl”, etapă din Circuitul European de floretă cadeți, la feminin individual și echipe.
La startul concursului, care este organizat de către CS Satu Mare și Federația Română de Scrimă, cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare și a Consiliului Local Satu Mare, și-au anunțat prezența 74 de sportive din Belarus, Austria, Cehia, Ungaria, Italia, Letonia, Republica Moldova, România, Slovacia și Ucraina. România va fi reprezentată la concursul de la Satu Mare de 21 de sportive, după cum urmează: Cătălina Apostol (ACS Balestra), Andreea Dincă (ACS Balestra), Paula Radu (ACS Balestra), Alexandra Tănase (ACS Balestra), Karina Vasile (ACS Balestra), Teodora Băloiu (CS Farul Constanța), Raluca Drăghici (CS Farul Constanța), Cristina Anderco (CS Satu Mare), Klaudia Figus (CS Satu Mare), Melissa Korossy (CS Satu Mare), Teodora Șofran (CS Satu Mare), Diana Șuta (CS Satu Mare), Teodora Turdean (CS Satu Mare), Rebeca Cândescu (CSA Steaua), Andreea Gheorghe (CSA Steaua), Daria Panait (CSA Steaua), Anca Săveanu (CSA Steaua), Anne Marie Briciu (CSTA București), Emilia Corbu (CSTA București), Amalia Dumitru (CSTA București), Maria Ungureanu (CSTA București).
Programul celor două zile de concurs este următorul:
SÂMBĂTĂ, 11 FEBRUARIE
Ora 9:00 – start probă floretă feminin individual;
Ora 18:00 – semifinalele și finala în proba de floretă feminin individual;
DUMINICĂ, 12 FEBRUARIE
Ora 9:00 – start probă floretă feminin echipe;
Ora 15:00 – finala mare în proba de floretă feminin echipe.
Începând din 2015, la inițiativa organizatorilor – Primăria Municipiului Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare, CS Satu Mare, DJTS Satu Mare și Federația Română de Scrimă – , Cupa Satu Mare la feminin se numește și Memorial „Ecaterina Stahl”. Mai mult, membrii familiei Stahl vor acorda un premiu special. Cea mai bine clasată floretistă din Satu Mare la Cupa Satu Mare, de sâmbătă, 11 februarie 2017, va primi trofeul „Ecaterina Stahl”.
„Pentru mine este o mare bucurie recunoașterea meritelor mamei mele. Această recunoaștere a valorii lui Kati – cum o numeau prietenii – reprezintă practic recunoașterea valorii scrimei sătmărene și a celei românești, care de foarte mulți ani reușește să aibe rezultate deosebite. Sper că asocierea concursului cu numele mamei mele și a lui Vasile Costa va aduce și mai mulți sportivi la Satu Mare”, a declarat Cristina Stahl, fiica regretatei Ecaterina Stahl.

ECATERINA STAHL – PARTICIPANTĂ LA CINCI OLIMPIADE CONSECUTIVE, CAMPIOANĂ MONDIALĂ ÎN 1975

ecaterina stahl ecaterina_stahl-947858664

Ecaterina Stahl a fost una dintre cele mai mari floretiste pe care le-a avut România până în prezent. Campioană mondială în 1975, dublă vicecampioană mondială în 1965 și 1970, dublă medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 1968 și 1972, de șase ori medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale în 1966, 1967, 1973m 1974, 1975 și 1977, Ecaterina Stahl a reprezentat un model pentru mulți scrimeri din Satu Mare. Mai mult, Ecaterina Stahl a fost prezentă la cinci ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, între 1964 și 1980. S-a retras din activitatea competițională în 1984 și a devenit antrenoare la CS Satu Mare. A pregătit generații întregi de campioni, iar printre aceștia s-a numărat și fiica ei, Cristina. Aceasta din urmă a fost de două ori vicecampioană mondială cu echipa României, în 2004 și 2005, și de două ori medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale, în 2002 și 2003. La Europene, palmaresul Cristinei este următorul: medalie de aur în 2004, medalie de argint în 2006, medalii de bronz în 2001 și 2005. Toate obținute cu echipa României.
Ecaterina Stahl a decedat pe 26 noiembrie 2009, la vârsta de 63 de ani.
Concursul de la Satu Mare este ultima etapă din Circuitul European de cadeți, la floretă feminin, din sezonul 2016-2017. Următoarea competiție importantă la nivel internațional este Campionatul European de cadeți și juniori de la Plovdiv (Bulgaria), din perioada 28 februarie – 9 martie.
Site-ul www.frscrima.ro vă va ține la curent cu toate detaliile concursului de la Satu Mare.