Cupa Mondială la sabie pentru juniori – Antalya

Masculin, individual

Toți cei șapte sabreri tricolori prezenți la startul concursului masculin din Antalya au trecut de faza grupelor. Pe tabloul de 128, Casian Cîdu a intrat direct în turul secund, unde l-a întrecut pe germanul Lars Geiger, cu 15-7. Și Vlad Covaliu a ajuns în turul al treilea după două victorii: 15-13 cu italianul Antonio Aruto și 15-5 cu uzbecul Sardor Abdukarimbekov.

Dacian Enache a trecut în turul al doilea după ce adversarul său, italianul Marco Stigliano,  s-a retras din cauza unor probleme medicale. Dacian a pierdut în turul secund, după 10-15 cu uzbecul Zuhriddin Kodiriv. Același traseu l-a urmat și Marco Șovar: victorie împotriva kazahului Kuanysh Ergashbay (15-14), apoi insucces cu maghiarul Kornel Pech.

Mihnea Enache l-a eliminat în primul tur pe spaniolul Joaquin Gonzalez-Carvajal Martinez (15-14), iar Radu Nițu a mers direct în turul al doilea, unde s-a înfruntat cu Mihnea Enache. Radu a avut câștiga de cauză, impunându-se cu 15-8.

Rareș Gheorghe a pierdut în primul tur, 5-15 cu maghiarul Huba Biro.

În 16-imi Casian Cîdu l-a învins pe italianul Salvatore Lazzaro, cu 15-14; Vlad Covaliu a dispus cu 15-14 de rusul Nikita Kuklin, iar Radu Nițu a câștigat cu scorul de 15-11 în fața polonezului Benedykt Denkiewicz.

„Contingentul tricolor”a pășit astfel în optimi, acolo unde Casian Cîdu a fost învins de ucraineanul Darii Lukashenko (12-15), iar Vlad Covaliu a cedat cu 7-15 în fața uzbecului Nurmukhammed Zhailbay.  Singurul român calificat mai departe a fost Radu Nițu, victorios în întâlnirea cu georgianul Lasha Kutchukhidze (15-9).

Radu Nițu și-a învins și adversarul din sferturi, pe Huba Biro (Ungaria), cu 15-7, și a cedat doar în semifinale, după 11-15 cu italianul Edoardo Cantini. Astfel, după un parcurs foarte bun, Radu a cucerit medaliade bronz a etapei de Cupă Mondială din Antalya, Casian Cîdu a ocupat locul 9, Vlad Covaliu a fost al zecelea. Între primii 50 s-au mai clasat Dacian Enache (locul 45) și Mihnea Enache (locul 48).

Radu Nițu este sportiv al clubului CS Riposta București și este antrenat la club de Sandu Constantin și Lucian Dina.

Feminin, individual

În concursul feminin de vineri, România a participat cu opt sportive. Anna Ovesia, Andreea Șerbănoiu și Anastasia Fusea au fost eliminate după prima fază, cea a gupelor.

Pe tabloul de 128, Petra Pătrănoiu a fost învinsă în primul tur, 10-15 cu Emma Neikova (Bulgaria). Maria Alexe a pierdut tot în primul tur, la Camille Gitton (Franța), cu 2-15. Același lucru s-a întâmplat și în cazul Alexandrei Mitruș, care a cedat însă greu, 14-15, cu britanica Lexie Craze.

Denisa Șerban a trecut de primul tur (15-7 cu Zuzanna Porada, din Polonia), dar a ieșit în turul al doilea, învinsă de Luisa Fernanda Herrera Lara, din Uzbekistan, cu 15-9.

Același traseu l-a urmat și Amalia Covaliu, învingătoare în turul întâi la poloneza Aniela Kozlowska (15-10), și învinsă în turul secund de uzbeca Gulistan Perdibaeva, cu 15-1.

Cea mai bună clasare a fost cea a Denisei Șerban, locul 54.