Dublă campioană europeană și mondială cu echipa de spadă senioare a României, Loredana Dinu (30 de ani) privește de doi ani de pe marginea planșei acțiunile fetelor pregătite acum de Octavian Zidaru. Retrasă din activitate la finalul lui 2012, Loredana a vorbit într-un interviu pentru site-ul oficial al Federației Române de Scrimă despre revenirea Simonei Gherman, despre șansele României la următoarele mari competiții, dar și despre o posibilă revenire a sa pe planșă.

Nu îți este dor de sala de scrimă?
Îmi este foarte dor. Mi-a propus să merg sâmbăta la antrenamente, în sală, dar momentan nu am găsit timp.

Ce sentiment te-a încercat în momentul în care ai decis să te lași de scrimă?
Eram puțin temătoare pentru că urmau să se întâmple lucruri noi, pe care nu le mai trăisem până atunci. Decizia a fost luată în ultimul moment, în decembrie 2012, chiar înaintea Crăciunului. Dar pe urmă m-am relaxat și am reușit să mă detașez oarecum.

Cât a contat eșecul de la Londra în decizia de a te retrage?
Nu a contat deloc. După Londra mi-am spus că e cazul să mă ocup și de familie. Într-adevăr, era bine ca acest lucru să se întâmple și după un moment glorios, dar nu a fost să fie.

Ce spui de revenirea Simonei Gherman?
În ceea ce o privește pe ea, sunt sigură că în cel mai scurt timp vor apărea și rezultatele. Ea a reușit să devină mămică și după mai puțin de doi ani de la Londra să revină pe planșă. Era și scenariul pe care mi l-am imaginat, dar la mine copilul se lasă încă așteptat.

Următoarea întrebare e simplu de intuit: revii pe planșă?
Nu se știe niciodată de îmi poate rezerva viitorul. Acum mă focalizez exclusiv pe munca mea și pe aplicația soțului meu.

Ce șanse are echipa de spadă a României la apropiatele Campionate Europe și Mondiale?
Chiar dacă m-am retras de aproape doi ani, le-am urmărit pe fete și m-am bucurat la fiecare succes al lor. Au obținut niște rezultate extraordinare în ultimii ani și sunt convinsă că au făcut multe sacrificii. E greu să ajungi în vârg, pe podium, dar e și mai greu să te menții acolo atâția ani. Cred că fetele din echipa de spadă pot continua șirul succeselor, se pot meține în top, dacă vor asculta de domnul Zidaru.
FOTO: ProSport

PALMARESUL LOREDANEI DINU
Campionate Europene
2008 – Medalie de aur cu echipa la Kiev
2011 – Medalie de aur cu echipa la Sheffield
2012 – Medalie de argint cu echipa la Legnano
Campionate Mondiale
2010 – Medalie de aur cu echipa la Paris
2011 – Medalie de aur cu echipa la Catania