Federația Română de Scrimă a organizat miercuri, 7 mai 2014, o conferință de presă la sala de scrimă din incinta Complexului Sportiv al Armatei Steaua prilejuită de revenirea pe planșe și în echipa de spadă a României a Simonei Gherman (29 de ani).
Înaintea antrenamentului, Simona a răspuns întrebărilor ziariștilor prezenți la acest eveniment. “Mă bucur că am revenit aşa cum am vrut, după ce am devenit mămică şi cu ceva timp înainte de Jocurile Olimpice de la Rio. Fetele m-au primit foarte bine și sper să nu le dezamăgesc. Vreau să ajut echipa României să se califice la Jocurile Olimpice de la Rio. Îmi era dor să ţin spada în mână, dar am văzut că am rămas un pic în urmă în ceea ce privește deplasarea, precizia, rezistenţa… Sunt totuşi aproape doi ani… Eu zic că m-am acomodat destul de repede. Am revenit cu picioarele pe pământ, nu vreau să mă mai aventurez atât de mult să zic că sunt D’Artagnan”, a spus Simona.
Primele concursuri internaţionale la care va participa Simona Gherman vor fi etapa de Cupă Mondială de la Rio (16-18 mai) şi Grand Prix-ul de la Havana (22-23 mai). Înaintea acestora, Simona va trage la Campionatele Naționale, care vor avea loc în perioada 9-11 mai, la Sala de scrimă Floreasca.

Brânză: “Nu e cazul să punem presiune pe Simona de la primul concurs”

branza

Numărul unu în clasamentu Cupei Mondiale, Ana Maria Brânză a declarat că revenirea Simonei Gherman în lotul naţional de spadă reprezintă un plus pentru echipa României. “Aveam nevoie de cineva cu experienţa Simonei. Apoi, acum a crescut şi concurenţa în echipă. Suntem şapte şi doar patru rămân în echipă şi asta este foarte important. Ea poate să aducă şi medalii pentru România în proba individuală.  După o perioadă aşa de lungă bineînţeles că Simona a pierdut puţin din viteză, ea fiind o trăgătoare care se bazează pe calităţile fizice, dar asta se pune la punct şi eu nu îmi fac griji. Nu este cazul să punem presiune pe Simona de la primul concurs, noi trebuie să o ajutăm să se integreze aşa cum şi ea va încerca să ne ajute. S-au mai schimbat lucrurile în scrima mondială, dar nu trebuie să ne cramponăn de acest lucru, Simona face faţă”, a precizat Ana Maria Brânză.

Zidaru: “Simona va fi în echipă la Europene și la Mondiale”

zidaru

Antrenorul lotului naţional de spadă, Octavian Zidaru, a declarat că Simona Gherman va face parte din echipă atât la Europene cât și la Mondiale. “Este un plus de calitate prin revenirea Simonei, sperăm să se integreze cât mai repede şi să contăm pe ea în Campionatele Europene şi Mondiale şi în perspectiva Jocurilor Olimpice. Din punct de vedere fizic este aproape recuperată, mai sunt câteva probleme de coordonare, dar în cele două luni care mai sunt până la Campionatul Mondial sper să le recuperăm. Ocuparea unui loc în echipă este deschisă oricărei fete şi sper ca lucrul ăsta să fie bine înţeles de toate componentele lotului. Până la Jocurile Olimpice mai sunt doi ani şi se poate întâmpla orice. Simona va fi în echipă la Europene şi Mondiale. Nu ştiu acum în ce poziţie va fi, dar cu siguranţă va fi la ambele competiţii”, a explicat tehnicianul echipei de spadă.

simona gherman  echipa
FOTO: Marian Burlacu

PALMARESUL SIMONEI GHERMAN
Campionate Mondiale:
Aur cu echipa la Paris (2010)
Aur cu echipa la Catania (2011)
Campionate Europene:
Aur cu echipa la Kiev (2008)
Aur cu echipa la Plovdiv (2009)
Aur cu echipa la Sheffield (2011)
Aur la individual la Legnano (2012)
Argint cu echipa la Legnano (2012)