Șase din șapte scrimeri români au acces sâmbătă pe tablourile finale de la spadă feminin ( Alexandra Predescu, Bianca Benea, Greta Vereș) și sabie masculin (George Dragomir, Matei Cîdu și Radu Nițu), acolo unde Iulian Teodosiu era deja calificat.

Feminin, spadă, individual

Debut bun pentru români la Campionatele Mondiale de Scrimă de la Milano 2023!
Din cei șapte tricolori care au luat startul azi, șase s-au calificat pentru tabloul final de la spadă feminin și sabie masculin.
Alexandra Predescu, Greta Vereș și Bianca Benea au acces pe tabloul de 64.
Alexandra a avut o evoluție bună în grupă, 5 victorii și o înfrângere, care au trimis-o direct pe tabloul final scăpând de tururile eliminatorii.
Greta Vereș a terminat grupa preliminară tot cu 5 victorii și o înfrângere dar a fost nevoită să tragă un meci eliminatoriu din cauza tușaverajului. Greta a trăit periculos cu argentinianca Di Tella, pe care a eliminat-o cu 15-14 dându-i emoții antrenorului Nicolae Mihăilescu.
Bianca Benea a început ziua în grupe cu 4 victorii și o înfrângere dar a fost mult mai eficientă pe planșă la asalturile eliminatorii. A câștigat clar, 15-7 cu Aurore Favre(ELV) și apoi, 15-7 cu Nikolet Chatzisarantou(GRE).
Emma Șonț a fost la un meci distanță de calificare la debutul ei la mondiale. În grupe mezina echipei de spadă a avut 3 victorii și 2 înfrângeri, apoi a învins-o cu 15-7 pe senegaleza Diongue. Din păcate, Emma a cedat în fața experimentatei chinezoaice Sheng Lin, 9-15.
Pe tabloul principal, marți fetele vor evolua astfel în primul tur:
Alexandra Predescu o va întâlni pe Greta Vereș iar Bianca Benea va lupta cu Vitalis Coraline (FRA).
Cei trei sabrerii care au evoluat azi în calificări au terminat ziua pe tabloul final.
Masculin, sabie, individual
* George Dragomir, Matei Cîdu și Radu Nițu s-au calificat pe tabloul de 64
unde este direct acceptat și Iulian Teodosiu (locul 11 mondial).
Elevii lui Rareș Dumitrescu și-au atins azi obiectivul și România va avea 4 sportivi în lupta finală de la sabie.
Pentru că românii au tras în același timp și Rareș a alergat de la o planșă la alta, Iulian Teodosiu a avut azi rol de antrenor secund și și-a ajutat cu sfaturi colegii de echipă.
George Dragomir a avut 5 victorii în grupe dar și o înfrângere. Cu emoții la debut, George a reușit până la urmă să termine ziua etalând o scrimă eficientă. El a fost nevoit să tragă un tur eliminatoriu și nu a avut nici o problemă în fața columbianului Correa, scor 15-6.
Cei doi mezini ai echipei, debutanți la un Campionat Mondial de seniori, Matei Cîdu și Radu Nițu au reușit să se califice pe tabloul final spre bucuria delegației tricolore.
Matei Cîdu, cu 4 victorii în grupe și o înfrângere, a scăpat cu un singur asalt eliminatoriu, cel cu bulgarul Filev pe care l-a ținut la respect, scor 15-6.
Radu Nițu a terminat faza grupelor cu 3 victorii și 2 înfrângeri și astfel a fost nevoit să tragă două asalturi eliminatorii. În primul s-a impus cu 15-4 în fața australianului Andrews, apoi a câștigat cu mexicanul Zea, 15-13 după un asalt în care emoțiile și-au spus uneori cuvântul.
Marți, pe 25 iulie, sabrerii vor lupta pe tabloul principal astfel: George Dragomir – Lin Xiao (CHN), Radu Nițu – Andreas Szatmari (UNG), Matei Cîdu – Csanad Gemesi (UNG) și Iulian Teodosiu – Tares Arfa (CAN).
Mâine încep grupele preliminare la floretă feminin și spadă masculin.
România le va avea pe planșă pe Mălina Călugăreanu, Emilia Corbu, Andreea Dincă și Anca Săveanu, respectiv, Alexandru Oroianu.