Campionatul European U23 Budapesta 2023

Sabie, masculin, individual

A fost o zi extraordinară pentru sabia tricoloră la Budapesta! Am avut o finală românească și un sabrer clasat pe locul al șaselea – trei români între primii șase la un Campionat European!

Concursul a început bine pentru tricolori, care au trecut in corpore de faza grupelor.

Pe tablou, Rareș Ailinca a intrat din primul tur, unde l-a învins pe cehul Matyas Cacek (15-9), dar a cedat în turul secund, la viitorul medaliat cu bronz al concursului, spaniolul Santiago Madrigal, care s-a impus greu, cu 15-13.

Calificați direct în turul secund, Alexandru Zmău l-a eliminat pe georgianul Mikhail Alpaidze, cu 15-11, Matei Cîdu a trecut de francezul Paco Boureau (15-13), iar Radu Nițu l-a învins pe ucraineanul Tymur Terzi (15-9).

În optimi Zmău l-a întrecut cu 15-13 pe spaniolul Martin Julio Perez, Matei Cîdu s-a impus cu 15-11 la ucraineanul Bohdan Bohovin, în vreme ce Radu Nițu l-a eliminat pe polonezul Piotr Szczepanik cu 15-11.

Matei Cîdu s-a oprit în sferturi, unde a cedat greu în fața maghiarului Gergo Horvath (13-15). Alexandru Zmău l-a învins cu 15-13 pe italianul Mattia Rea și s-a calificat în semifinale, acolo unde a mers și Radu Nițu, după 15-9 cu georgianul Vakhtangi Archvadze.

Semifinalele au fost epice pentru noi: Alexandru s-a bătut ca un… Zmău și l-a trimis acasă pe spaniolul Santiago Madrigal, cu 15-10, în timp ce Radu Niți l-a înfruntat și l-a eliminat pe reprezentantul gazdelor, Gergo Horvath (15-12).

Finala românească dintre Radu Nițu și Alexandru Zmău a început cu Radu la cârmă, el conducând cu 5-2 și 6-4, apoi Alexandru a răspuns cu câteva tușe bine țintite, egalând scorul 8-8. Radu s-a despins la 11-8 și 14-10, iar Alex a revenit la 14-13, însă Radu a pus ultima tușă și a câltigat meciul cu 15-13 cycerind astfel medalia de aur și titlul european la sabie masculin individual U23. Alecandru Zmău este vicecampionul european al probei, Matei Cîdu s-a clasat pe locul 6, iar Rareș Ailinca a încheiat pe locul 32.