Vicecampioană olimpică în 2008 la spadă individual şi medaliată cu aur în 2016 alături de Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu, sportiva de la CSA Steaua, Ana Maria Popescu s-a aflat marţi, 1 noiembrie 2016, la emsiunea ProSport LIVE.
Sportiva în vârstă de 32 de ani a vorbit despre performanţa din Rio de Janeiro, secretele unui sport practicat de la 6 ani, motivaţia pe care încă o găseşte pe planşă şi felul în care îşi încurajează soţul, poloistul echipei Steaua, Pavel Popescu.
Printre altele, spadasina a relalat un moment amuzant ce a avut loc pe aeroport atunci când se pregătea să plece alături de colegele sale la o competiţie peste hotare. Una dintre fete a fost întrebată, la control, ce are în bagaj şi a răspuns senină: „Arme!”. Confuzia care a declanşat panica în rândul vameşilor a fost imediat lămurită: sportivele au găsit un sinonim periculos pentru „spadă”!.
„Vameşii nu ne spun nimic, s-au obişnuit. A fost o situaţie amuzantă la un moment dat. Noi nu spunem tot timpul spadă, spunem arme. Ei bine, armele astea sună într-un fel. Una dintre colege a fost întrebată: ‘Ce aveţi acolo?’ / ‘Arme!’. În momentul ăla, vameşul s-a albit la faţă. ‘Staţi puţin, ce arme?’. I-a explicat şi s-a liniştit apoi. În general nu avem probleme”, a declarat Ana Maria Brânză la ProSport LIVE.
Iată câteva declarații date de Ana Maria Popescu la ProSport LIVE:
„De la bun început am avut ca obiectiv pentru Rio să calificăm echipa. Ne-am concentrat foarte mult pe acest obiectiv. Rareori s-a întâmplat să mergem toate trei la fel de bine într-un meci”

„Proba individuală a fost ca un bonus pentru noi. Fiecare dintre noi a plecat la Rio cu gândul la o medalie la individual. Nu a fost să fie. Mulți mi-au spus că trebuie să schimb culoarea medaliei de la Benjing. Trebuia să o fac la Londra. Nu a fost să fie la Rio. Cine știe, poate va fi la Tokyo!”

„Încă mai pot. De ce să mă las? Mă simt bine în sala de antrenament. Simt că încă locul meu este acolo! De fiecare dată am avut o motivație. Am început cu Atena 2004, apoi a fost Beijing-ul, când după argint toată lumea m-a întrebat dacă mă retrag. Iar la Londra am fost trezită din orice vis!”

„Pentru mine, domnul Podeanu mi-a fost părinte, mentor, profesor și antrenor. Într-o echipă, cel mai important rol îl au antrenorii. Scrima e unul dintre puținele sporturi în care antrenorul muncește cot la cot cu sportivul”.

Înregistrarea completă a emisiunii ProSport LIVE cu Ana Maria Popescu poate fi văzută AICI.