Alina Moțea Ciuculescu a fost prima sportivă care a câștigat un concurs de spadă în România, dar este și un extraordinar tehnician și pedagog pentru sutele de spadasini pe care i-a pregătit de-a lungul anilor atât la națională, cât și la CS Dinamo sau ACS Stesial. Una dintre elevele sale este Alexandra Predescu, campioană mondială a cadeților la spadă feminin individual în 2015 și dublă vicecampioană europeană la aceeași armă în competiția juniorilor (2018) și la tineret (2019). Tocmai aceasta activitate alături de copii și juniori i-a adus astăzi Alinei Moțea Ciuculescu unul din Premiile Mentor pe anul 2021. Ceremonia decernării a fost găzduită de Sala Amfiteatru de la TNB, iar trofeul primit de laureați este realizat de către apreciatul artist plastic Ioan Nemțoi.

Premiile Mentor sunt oferite anual, începând cu anul 2010, de către Fundația Pentru Comunitate, și sunt decernate unor antrenori sau profesori care au descoperit tineri talentați și le-au îndrumat pașii la început de carieră.

Invitat de onoare la evenimentul de azi a fost Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, iar Federația Română de Scrimă a fost reprezentată de secretarul general, Roxana Scarlat-Bârlădeanu.