Tudor Cucu (17 ani) a fost singurul scrimer din România care a luat startul la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice pentru Tineret de la Nanjing (China). Chiar dacă nu a luat medalie – locul 9 la individual și locul 6 la echipe mixte continentale – sabrerul de la CSA Steaua, pregătit de antrenorul Adrian Cârlescu – Badea, consideră o experiență utilă participarea la întrecerile din China.

Ce a reprezentat pentru tine participarea la Jocurile Olimpice pentru Tineret de la Nanjing?
Participarea la Jocurile Olimpice pentru Tineret a fost specială. Chiar dacă nu am reușit sa câștig o medalie, mi-am dat seama de faptul că ocup un loc printre cei mai buni la categoria mea de vârstă.

Cum ai caracteriza evoluția ta din China?
Nu pot să zic ca am tras rău. Ba chiar am avut o zi bună. Nu stiu ce s-a întâmplat în ultimul asalt la individual. M-am deconcentrat spre final și am pierdut. A fost o experiență utilă totuși. Sper să nu mai fac aceeași greșeală.

Ai plecat cu gândul la o medalie, dar ai ocupat locul 9 la individual și locul 6 la echipe mixte. Ce s-a întâmplat?
Nu pot să zic că s-a întâmplat ceva… Mi-am dorit foarte tare și asta probabil m-a influențat negativ. Se pare ca șansa nu este neapărat de partea celui care își dorește mai mult. Câteodată e vorba și de noroc.

Cum a fost, ca experiență, concursul pe echipe mixte?
Concursul pe echipe a fost o experiență foarte frumoasă. Ne-am unit destul de tare, deși eram din țări diferite. Am reușit să ne împrietenim și să ne simțim bine pe parcursul întrecerii. Acesta era și scopul, din punctul meu de vedere.

Care sunt obiectivele tale pentru sezonul viitor?
Din experiențele anterioare, am să spun că nu am niciun obiectiv. Sigur, îmi doresc medalii la Europene și la Mondiale, și am să muncesc pentru asta, dar nu am să mă mai gândesc la podium tot timpul. Vreau să lupt și să văd ce se întâmplă, dacă pot ajunge sus, acolo unde îmi doresc. Cel mai bun obiectiv ar fi integrarea mea la categoria juniorilor, să pot să mă acomodez cu ei și să ajung la nivelul lor!