Profesorul Octavian Zidaru (60 de ani) se află, alături de echipa de spadă feminin a României, în faţa unui nou sezon competiţional. Cu mai puţin de o săptămână înainte de a pleca la prima etapă de Cupă Mondială, de la Doha (Qatar), reputatul tehnician a vorbit pentru site-ul oficial al Federaţiei Române de Scrimă despre modul în care au decurs pregătirile până acum şi despre obiectivele pentru acest an.

Cum aţi început anul 2014?
Noi am dat drumul la pregătiri pentru noul sezon încă de la 1 octombrie 2013. Am avut o perioadă de readaptare la efort, am trimis fetele la competiţii de o mai mică amploare, am avut un stagiu de pregătire fizică la Moeciu, iar acum facem exerciţii de îmbunătăţire a tehnicii.

Cu ce stare de spirit au venit fetele la pregătiri după perioada Sărbătorilor de iarnă?
Au venit mobilizate, ambiţioase şi extrem de optimiste. Toate au răspuns excelent la toate exerciţiile pe care le-au făcut în aceste zile.

Ce aşteptări aveţi de la prima competiţie din acest an, etapa de Cupă Mondială de la Doha?
Aş vrea ca Ana Maria Brânză să urce pe podium. Dar mă interesează foarte mult şi întrecerea pe echipe. Orice punct pe care-l obţinem contează foarte mult în clasament, iar în funcţie de el putem avea un culoar bun la Campionatul Mondial şi chiar la calificările pentru Jocurile Olimpice de la Rio.

Se mai poate pune problema ca fetele din vechea gardă să revină la lot?
Orice e posibil. Vreau să spun că ele sunt oricând binevenite, dar trebuie să-şi câştige locul în echipă.

Care sunt obiectivele pentru 2014?
Aici e simplu: ne gândim doar la medalii. Trebuie să aducem medalii şi în 2014 atât la Campionatul European, cât şi la Campionatul Mondial. Echipa  deja s-a cristalizat şi eu spun că în acest an se va stabiliza, va fi mai matură.