Orașul Baku va găzdui în perioada 12-28 iunie 2015 prima ediție a Jocurilor Europene. În Azerbadjan vor fi prezente 20 de sporturi, printre care se va număra și scrima, iar Federația Internațională de Scrimă a dat recent publicității sistemul de calificare la prima ediție a Jocurilor Europene. Sistemul de calificare va permite participarea celor mai buni sportivi printr-un proces echitabil și transparent, în cadrul Cartei Olimpice.

CONCURSURILE INDIVIDUALE
Evenimentele individuale vor reuni la start 36 de sportivi la spadă, 36 de sportivi la floretă și 36 de sportivi la sabie, atât la masculin cât și la feminin. Pentru fiecare armă în parte, între cei 36 de sportivi se vor regăsi și scrimeri din țara gazdă.

CONCURSURILE PE ECHIPE
Evenimentele pe echipe vor reuni la start 6 formații la spadă, 6 formații la floretă și 6 formații la sabie, atât la masculin cât și la feminin. Pentru fiecare armă în parte, între cele șase echipe se va regăsi și formația țării gazdă.

CALIFICAREA
CUM VA DECURGE CALIFICAREA PE ECHIPE
Echipe vor fi compuse din câte patru scrimeri. Adică vor fi 6 echipe a câte 24 de scrimeri la fiecare armă: spadă, floretă și sabie, atât la masculin cât și la feminin. Aceste echipe se vor califica astfel: primele cinci echipe la spadă, floretă și sabie din clasamentul FIE la data la care se va închide procesul de calificare plus echipa țării gazdă. În cazul în care țara gazdă nu va fi capabilă să alcătuiască o formația cu minim trei sportivi, atunci locul ei va fi luat de următoarea cea mai bine clasată echipă în raking-ul FIE. În cazul în care țara gazdă se află pe unul dintre primele cinci poziții, atunci locul ei va fi luat de următoarea cea mai bine clasată echipă în raking-ul FIE.

CUM VA DECURGE CALIFICAREA LA INDIVIDUAL
La fiecare armă în parte, 24 de sportivi vor fi cei care ajung la Jocurile Europene odată cu accesul în proba pe echipe, , atât la masculin cât și la feminin. 24 de sabreri, 24 de floretiști și 24 de spadasini calificați pe echipe primesc accesul și în concursul individual, atât la masculin cât și la feminin.
Opt sabreri, opt floretiști și 8 spadasini se vor califica pe baza clasamentului FIE individual AOR (Adjusted Official Ranking), cu doar un scrimer din orice țară, atât la masculin cât și la feminin. În cazul în care țara gazdă nu s-a calificat la vreo armă în concursul pe echipe, atunci unul din cele opt locuri îi va reveni în mod automat.
Universalitatea: patru sabreri, patru floretiști și patru spadasini se vor califica în urma unor concursuri în Europa, nu mai mult de un sportiv din orice țară.
Locurile neutilizate de către țara gazdă vor fi folosite pentru creșterea cotei întrecerilor și se vor aloca prin concursuri de calificare.
În niciun caz o țară nu va avea mai mult de patru sportivi calificați.
Calificarea în funcție de AOR este rezervată țărilor care nu s-au calificat în întrecerea pe echipe.

Cum se face Adjusted Official Ranking?
În primul rând sunt eliminați, la fiecare armă în parte, sportivii din toate țările calificați în întrecerea pe echipe. Apoi se face un clasament cu sportivii rămași și se califică cei mai bine opt scrimeri clasați, nu mai mult de unul din fiecare națiune.

Perioada cu întreceri care se va lua în considerare: 1 decembrie 2013 – 30 noiembrie 2014
Concursurile care se vor lua în considerare: etapele de Cupă Mondială și Grand Prix-urile din calendarul FIE
Când se alcătuiește Adjusted Official Ranking: 30 noiembrie 2014
1-31 decembrie 2014: vor avea loc turneele în urma cărora se vor acorda locurile de Universabilitate. Data exactă și locațiile vor fi stabilite ulterior de către FIE.

Varianta în limba engleză a sistemul de calificare poate fi descărcată de mai jos.

pdficon