Eroii cu mască se întorc pe planșă!

Încep concursurile, revin emoțiile.

Federația  a avut de gestionat, în pandemie, un an greu, plin de incertitudini, un an în care Federația Internațională și Confederația Europeană au decis să anuleze majoritatea competițiilor. Președintele Federației Română Scrimă, Marius Florea spune că anul 2020 a fost greu de traversat pentru toți sportivii, mai ales pentru cei de înaltă performanță. Pe de-o parte, a fost dorul de scrimă, dorul de competiții,  pe de alta, dificultatea de a adapta pregătirea condițiilor impuse de autorități și grija pentru ca sportivii și antrenorii din loturile naționale și olimpice să rămână sănătoși. Marius Florea speră ca anul 2021 să fie unul în care scrimerii români din loturile olimpice și naționale să revină încrezători pe planșe, să își regăsească forma sportivă, să abordeze optimiști calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo și să ajungă în număr cât mai mare la competiția din Japonia. Speranțele noastre la o medalie olimpică se leagă de Ana Maria Popescu și de Bianca Pascu.

  • După un an 2020 plin de incertitudini, Federația Română de Scrimă a anunțat recent calendarul pentru începutul de an. Primele concursuri – Campionatele Naționale. Dincolo de medalii și diplome ați pregătit surprize pentru sportivii care vor concura la cele trei arme? Ne referim la premii speciale oferite de sponsori?

Marius Florea: Sigur, am pregătit. Vor fi Campionatele Naționale pentru Seniori, urmate de cele pentru Cadeți și Juniori. Dar cel mai important este faptul că din 14 februarie sportivii noștri revin în competiție și sunt convins că toată lumea abia așteaptă să lupte. E o eliberare și pentru noi, nu ne-a fost deloc ușor să luăm deciziile de anul trecut. Mulți au înțeles deciziile noastre, alții nu. Dar îi asigur pe toți că singurul nostru gând a fost acela de a proteja sportivii și antrenorii, sănătatea acestora fiind primordială. Revenind la întrebare, pentru seniori avem, ca și la ediția trecută, premii în bani. Dorim să răsplătim suplimentar medaliile câștigate la Campionatele Naționale. Le mulțumim sponsorilor noștri, în special DCN EU. Cât despre valoarea premiilor preferăm să lăsăm ca totul să fie o surpriză și le transmit sportivilor că merită să câștige medalii naționale!

  • Știm deja că două dintre finale vor fi televizate, după mai mulți ani, de către TVR…

M.F.: Relația pe care o avem de ani de zile cu TVR ne ajută să promovăm sportul nostru și sperăm că televiziunea publică ne va sprijini în continuare. Acest protocol de colaborare readuce scrima, un sport dinamic, cu performanțe la marile competiții, cu sportivi emblematici pentru sportul românesc, în casele oamenilor. Vor fi două finale în direct la TVR, sabia masculin și spada feminin. Îmi amintesc ce moment frumos a fost în urmă cu câțiva ani, când pentru prima dată în istoria scrimei europene, finalele de scrimă s-au disputat live chiar în studioul TVR. Un moment pentru care am primit felicitări, și noi, dar și TVR, din partea Federației Internaționale de Scrimă.

  • Federația Română de Scrimă si-a păstrat sponsorii. Chiar dacă a fost un an greu, fără expunere, aceștia au ales să ajute performanța, sportivii, și și-au manifestat disponibilitatea de a susține scrima.

M.F.: Alături de noi este DCN EU Cash & Carry care ne sprijină din ce în ce mai mult. Le mulțumim pentru tot ceea ce au făcut, chiar sunt niște oameni deosebiți. În ultimii ani am avut aproape 1,6 milioane de lei din sponsorizări, în special de la DCN EU și Garanti Bank. Aceste sponsorizări au fost folosite pentru premierea sportivilor și antrenorilor cu rezultate deosebite la cadeți și juniori, pentru premierea medaliaților de la Campionatele Naționale de Seniori, pentru premierea antrenorilor care au crescut numărul de sportivi participanți la Campionatele Naționale de Copii și premierea tuturor participanților la ultimele două ediții ale Campionatelor Naționale de Copii. Sponsorii noștri sunt parteneri loiali, care sprijină scrima, care știu că performanța se obține prin multă muncă și care sunt alături și la bine și la greu. Ei apreciază perseverența, curajul, dăruirea și continuitatea. DCN EU ne ajută foarte mult acum când contractul semnat cu Ministerul Tineretului și Sportului este doar pentru pentru luna ianuarie. Alături  de scrima românească sunt și Xerox, Cewe, Help Net, Panasonic, Beautik. Toți rămân în continuare alături de noi și ne ajută, ceea ce este mare lucru! Le suntem recunoscători pentru ajutorul pe care îl dau sportivilor și antrenorilor, scrimei românești.

  • Federația Română de Scrimă a reușit să organizeze un stagiu de pregătire în Ungaria, la începutul lunii februarie, pentru toate echipele naționale de seniori. Cine pleacă, cum pleacă și, mai ales, cum s-a realizat acest parteneriat?

M.F.: Datorită unei relații personale deosebite pe care o am cu președintele Federației din Ungaria, am obținut acordul pentru organizarea acestor stagii comune. Pentru moment avem o înțelegere doar la nivel de seniori. Săptămâna aceasta voi merge la Budapesta pentru a discuta extinderea acestei înțelegeri și la nivelul loturilor naționale de juniori și cadeți. Pe data de 4 februarie va pleca primul lot, lotul de floretă fete, urmat de spada feminin și masculin și, ulterior, de loturile de sabie și floretă masculin.  Toate loturile se vor pregăti alături de sportivii redutabili ai maghiarilor, campioni olimpici, mondiali și europeni.

  • Luna martie este o lună de foc pentru scrimă: e programată ultima competiție de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, care ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut. Care vor fi românii ce vor participa la concursuri și ce șanse de calificare sunt pentru eroii noștri cu mască?

M.F.: La Budapesta, în 10-14 martie, vor concura sabrerii și sabrerele. Următorul weekend, la Kazan, va fi rezervat spadei – băieți și fete, iar ultimul weekend din martie, în Qatar – se vor întrece floretistele și floretiștii. Trei concursuri pentru cele trei arme. După acea va urma calificarea pe zona Europei, ultima competiție în care se împart bilete pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ana Maria Popescu este foarte aproape de calificare, e lider mondial și teoretic e ca și calificată, iar Bianca Pascu se află momentan pe loc calificabil, dar trebuie să își apere această poziție la Budapesta.

La aceste ultime trei competiții vom trimite la fiecare armă sportivi care au șanse de calificare. Spre exemplu, pentru floretă fete – unde avem două candidate care ar face obiectul calificării, vom trimite două fete cu un antrenor; la floretă băieți, un sportiv cu un antrenor, vorbim acum de cei care vor pleca la Doha, în Qatar.

La Kazan, la spadă băieți o să trimitem doi sportivi cu un antrenor, iar la spadă feminin echipă completă.

La sabie băieți și fete, turneul fiind la Budapesta, vom trimite echipă completă.

La ultimul criteriu de calificare, turneul zonal, antrenorii împreună cu Comitetul Executiv vor decide cine va reprezenta România în competiții.

  • Ana Maria Popescu este vectorul de imagine al scrimei noastre, a trecut printr-o operație, care este starea ei acum și la ce concursuri va participa?

M.F.: Ana Maria va face deplasarea la Kazan. Ea e un model de urmat pentru tot ceea ce face pe planșă și pentru cum își dedică viața scrimei. O susținem necondiționat, e bine, și-a revenit după operație, sperăm ca spada sa să regăsească drumul spre podium.  Moralul ei e, ca de fiecare dată, sus și sperăm ca fizic să reziste la tot ceea ce vrea ea și la ce știe să facă pe planșă. Îmi doresc enorm ca fetele care trebuie să-i calce pe urme – Amalia Tătăran, Bianca Benea, Alexandra Predescu – să facă pasul spre luminile rampei în acest ciclu olimpic. Să putem alcătui o echipă competitivă pentru următoarea ediție de Jocuri, Paris 2024 și, de ce nu, pentru Jocurile Olimpice 2028. Au tot ceea ce e necesar pentru marea performanță.

  • S-a reusit crearea unui lot de sabie la Brașov –în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, și l-ați readus acasă pe Marius Gălățeanu, care va lucra, ca antrenor, alături de coordonatorul Rareș Dumitrescu.  Și lotul feminin de sabie junioare a cunoscut schimbări în acest ciclu olimpic, aici fiind numiți tot antrenori tineri.

M.F.: Cu Marius Gălățeanu am avut discuții de mai mult timp pentru a-l repatria din Germania. El a lucrat în Centrul Olimpic de sabie masculin de la Brașov, facând echipă tot cu Rareș Dumitrescu. Au avut rezultate extraordinare, au câștigat cu sportivii de la lot  titlul mondial la cadeți, medalii la europenele de cadeți și la Campionatele Mondiale de Juniori. De asemenea, sportivii crescuți de ei au adus și ultima medalie de aur la echipe, la tineret. Marius a fost de acord să vină acasă și să lucreze din nou pentru scrima românească, pentru a construi mai departe o echipă valoroasă, în perspectiva următoarelor ediții ale Jocurilor Olimpice. Este o provocare și băieții sunt foarte ambițioși și muncitori, ceea ce este foarte important în ziua de astăzi.

La programul de Burse Olimpice pentru Juniori sunt două antrenoare tinere: Andreea Doană și Cătălina Anghel, vicecampioane mondiale la sabie, foste sportive care au un background solid. Lângă ele lucrează și Lucian Dina, unul dintre antrenorii care au demonstrat că știu să construiască un campion. Acest lot de cadete și junioare își desfășoară pregătirea alături de componentele Centrului Olimpic de Tineret și Lotului Olimpic de Senioare coordonate de către campionii mondiali, Florin Zalomir și Cosmin Hâncianu.

E o dorință a noastră de a da crez antrenorilor tineri, e o provocare și o șansă de a dovedi lumii că scrima românească are resurse și se adaptează oricăror situații.

  • BOPJ, CNOPJ si CNOPT-urile sunt susținute de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român, care se implică astfel în ceea ce înseamnă viitorul scrimei românești. Cum este colaboarea cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român? Dar cu Ministerul Tineretului și Sportului?

M.F.: Relația a fost întotdeauna bună cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, care ne sprijină foarte mult. Nu doar pentru că președinte este un campion olimpic la sabie, domnul Mihai Covaliu, sau pentru că domnul George Boroi a găsit mereu rezolvări la cererile noastre, ci și pentru că scrima românească a avut mereu rezultate foarte bune. Să nu uităm că la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, de la Rio 2016, singurul aur al României a fost câștigat de echipa feminină de spadă.

În egală măsură, sutem recunoscători și Ministerului Tineretului și Sportului, pentru că avem o colaborare bazată pe încredere, iar finanțarea constantă ne-a dat posibilitatea să oferim condiții optime de pregătire sportivilor, care astfel au reușit să performeze la marile competiții. Dacă anul trecut, în doar două luni de concursuri internaționale, s-au luat medalii, sperăm ca sportivii noștri să reușească acest lucru și anul acesta. Pentru a răsplăti efortul tuturor celor care cred în ei, îi susțin și îi  respectă.

  • Sala de Scrimă ”Ana Pascu” a îmbrăcat o haină nouă în acest an fără competiții!

M.F.: Am reușit, în sfârșit, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, să schimbăm sistemul de iluminare care era dezastruos. Cu ajutorul partenerilor noștri am creat un arc peste timp și le-am oferit sportivilor care intră în sala de scrimă posibilitatea de a-și alege un model, prin afișele campionilor olimpici ai scrimei românești. Ionel Drâmbă, Laura Badea, Mihai Covaliu și echipa feminină de spadă îi inspiră azi pe tinerii sportivi de la floretă, sabie și spadă.

S-a făcut ceva frumos, sala are altă imagine, e altă atmosferă, dar să știți că ea emană același  aer de performanță…

  • Toată lumea știe că acum, uitându-ne la rezultate, spada feminină e la putere, o urmează sabia fete și sabia masculină. Cum priviți revenirea floretei fete în elită sau ascensiunea spadei masculine?

M.F.: Floreta feminină și masculină trebuie să fie revigorată în momentul de față. Mă bucur că atât Petre Ducu – la fete cât și Florin Gheorghe – la băieți, sunt antrenori care știu ce au de făcut pentru a reveni în elită. Florin Gheorghe a fost declarat și în 2020 cel mai bun arbitru de floretă de către Federația Internațională de Scrimă.

Spada masculină este o probă nu grea, ci extraordinar de grea… Dar am avut  totuși o surpriză deosebit deplăcută  la Campionatul European de Seniori, unde am avut un sportiv, Mario Persu, care s-a clasat în primii 16, iar la Campionatul Mondial s-a calificat direct pe tabloul principal, ceea ce ne dă speranță. Și aici avem doi antrenori foarte dedicați, Radu Podeanu și Petrică Ungureanu, și sperăm că vom putea obține performanțe și la această probă chiar dacă concurența e acerbă.

  • Are scrima românească sportivi care să-i ducă mai departe tradiția?

M.F.: Amalia Tătăran, Bianca Benea, Alexandra Predescu sau George Dragomir sunt nume care îmi vin în minte acum, dar sunt și alții – cum ar fi Adrian Dabija, Mario Persu, Silviu Roșu, Răzvan Ursachi, Codrin Cozmuleanu, Emilia Corbu sau Ilinca Pantiș, și sunt convins că vor apărea și alți campioni. Ei au luat medalii la competițiile importante și sunt copii foarte buni, trebuie să avem grijă de ei. Și o vom face pentru că asta e menirea noastră. Scrima românească a fost mereu ca o familie. Nu a contat cine a câștigat, ne-am bucurat. Am împărțit și victoriile și înfrângerile pentru că așa e într-o familie.