Casa Şvabilor din Satu Mare a găzduit duminică, 9 februarie, lansarea unei cărți deosebite care cuprinde aproape un secol și jumătate din scrima sătmăreană. Volumul “Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc” a fost scris de către Ștefan Stahl, iar în el sunt amintite cele mai importante momente din sportul cu sabia, spada și floreta.
DSC_0179 copy coperta
La lansarea versiunii în limba română a acestei cărți au fost prezenți antrenori, foști mari sportivi și campioni, profesori dar și autorități locale care au promis că vor acorda o mai mare atenție acestui sport: Adrian Ștef – președintele Consiliului Județean, Mircea Govor – vicepreședinte CJ, Eugeniu Avram – prefectul județului, Ovidiu Silaghi – europarlamentar, Marcela Papici – viceprimarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes – fost primar și alții. A asistat la acest eveniment și Roxana Bârlădeanu – de la Federația Română de Scrimă. Fiecare dintre aceștia au ținut să-i mulțumească autorului pentru munca pe care a depus-o în realizarea cărții. Volumul lansat duminică cuprinde carierele de excepție ale mai multor sportivi sătmăreni. Vorbim aici de foști mari sportivi precum Elena Şamşudeanu, Ştefan Haukler, Adalbert Mezei, Ştefan Langenbacher, culminând cu titlurile de campion mondial câştigate de Ecaterina Jencsik, Ileana Gyulai, Suzana şi Ştefan Ardeleanu, Petre Kuki şi cu rezultatele medaliaţilor Miklos Bodoczi, Rozalia Orosz, Marcela Moldovan şi alţii.  De asemenea, sunt prezentaţi şi sportivii care au obţinut titluri mondiale sub culorile “noilor patrii”, unde au ajuns în deceniile trecute: Iosif Szepessy, Zita Funkenhauser, Konig Rita, Monica Weber (Germania), Fekete Attila, Osváth Richard (Ungaria).
DSC_0135 copy
De-a lungul timpului, sportivii originari din Satu Mare au înregistrat un bilanț ieșit din comun: 16 titluri de campioni mondiali (8 pentru România, 6 pentru Germania, 2 pentru Ungaria), peste 40 de campioni naţionali, peste 30 de participanţi la campionate mondiale, 24 de participanţi la jocurile olimpice. La acestea se adaugă sutele de titluri obţinute la campionatele de speranţe, cadeţi, juniori şi tineret. În “Scrima sătmăreană. Miracol al sportului românesc” sunt ilustrate peste 150 de fotografii-document.
DSC_0161 copy
La finalul întâlnirii de duminică Adrian Ștef și Mircea Govor l-au premiat pe Iosif Szepessy pentru că este “un exemplu al patriotismului local”.
FOTO: Constantin Matei