Campionatul Mondial de Scrimă pentru Cadeți și Juniori – Cairo 2021

Echipa României (Ilinca Pantiș, Maria Matei, Felicia Iacob, Mihaela Chițu), antrenată de Cosmin Hăncianu și Alexandru Sirițeanu, a început concursul în optimile tabloului principal, întâlnind team-ul din Uzbekistan. Meciul a fost unul nerecomandat cardiacilor, în care adversarele au condus ostilitățile pe aproape întreaga lui durată, startul româncelor fiind unul destul de slab. Însă tricolorele au început să revină pe tabelă odată cu releul al cincilea. Încet, dar sigur punctele s-au adunat în dreptul nostru, iar diferența s-a redus de la 8 puncte la doar două înaintea ultimului releu. Ilinca Pantiș a intrat pe pistă la 40-38 pentru uzbece și a învins-o pe Zaynab Dayibekova cu 7-4 pentru 45-44 rezultat final. Sferturile au adus o victore mai lejeră în fața redutabilei echipe a Franței. A fost 45-39 cu o echipă a României care a știut să gestioneze foarte bine momentele mai delicate și care i-a adus Mariei Matei o revanșă în fața Amaliei Aime, după înfrângerea de la individual. Maria a intrat în penultimul releu, la 40-38 pentru noi, a învins-o pe Amalia cu 5-1 și a adus României victoria cu 45-39.

În semifinale tricolorele au întâlnit echipa Statelor Unite. O partidă în care fetele au fost conduse și au revenit, trecând, la rândul lor, la conducere. România a avut și șapte puncte avans, dar a pierdut pe final, cu 42-45, intrând astfel în finala mică.

Adversară aici i-a fost echipa Turciei, iar tricolorele nu au mai lăsat să le scape victoria. Au condus aproape în permanență, iar atunci când au cedat pentru câteva asalturi inițiativa, au revenit rapid. A fost victorie cu 45-40 și medalie de bronz pentru această echipă minunată! A doua medalie a delegației României la Cairo și, sperăm, nu ultima!

La masculin, România (Rareș Ailinca, Alexandru Zmău, Mihnea Enache și Cosmin Stan) a înfruntat în optimi un adversar dificil, Coreea de Sud. Băieții antrenați de Ciprian Gălățanu au cedat cu 36-45 și au mers în turneul pentru locurile 9-16. Aici au întâlnit în primul tur Iordania, pe care au întrecut-o categoric, cu 45-25, trecând apoi și de Turcia, cu 45-32. În meciul decisiv, cu Spania, românii au început mai slab, dar și-au revenit odată cu releul al treilea și nu au mai cedat controlul. Diferența de pe tabelă s-a tot mărit, iar victoria a venit cu scorul de 45-37. Succesul cu Spania a adus tricolorilor locul 9 în ierarhia generală a concursului.

Credit foto: FIE