Toți cei trei sabreri tricolori prezenți în concursul de la Cairo au trecut de faza grupelor! Radu Nițu a adunat șase victorii în grupa a V-a și s-a calificat direct în 16-imile competiției. Ionuț Duțu a ajuns și el în 16-imi, după victoria cu 15-10 obținută în fața ucrainianului Dmitrii Kolobaiev, iar Marco Șovar a urmat traseul celor doi coechipieri, intrând în 16-imi în urma victoriei cu 15-9 din meciul cu Tin Long Yim (Hong Kong).

16-imile au adus și duelul românilor, Radu Nițu și Ionuț Duțu înfruntându-se pentru calificarea în optimile competiției. S-a impus Radu, cu 15-13. Marco Șovar a disputat un meci intens și greu cu rusul Ivan Tsypin (15-14), dar în cele din urmă am avut doi sabreri calificați în optimi, ajungând astfel să lupte pentru medalii.

Marco a ieșit victorios din confruntarea cu sud-coreeanul Yehun Lee (15-12), în vreme ce Radu Nițu a câștigat în fața turcului Tolga Aslan, cu 15-10.

În sferturi, Marco Șovar a fost de netrecut, iar spaniolul Asier Olangua a simțit asta pe pielea sa, fiind eliminat cu 15-10. Radu, în schimb a cedat cu 11-15 în fața unui reprezentant al Coreei de Sud, Junseong Park.

Ajuns la un pas de finală, Marco Șovar l-a înfruntat pe americanul Colby Harley. A fost o victorie care l-a descătușat pe sabrerul legitimat la CS Dinamo. Marco s-a impus cu 15-10 și a ajuns în marea finală, acolo unde adversar i-a fost sud-coreeanul Junseong Park. Atent, dar extrem de ofensiv, Marco a avut o revenire de senzație în ultimul act. Tricolorul a recuperat de la 7-11 și a reușit să câștige finala, cu 15-13, cucerind titlul de campion mondial al sabrerilor cadeți. Radu Nițu a terminat concursul pe locul 5, iar Ionuț Duțu a încheiat pe poziția a 30-a.

În concursul feminin, toate cele trei fete au depășit faza grupelor. Teodora Neagu și Amalia Stan s-au calificat direct în 16-imile tabloului principal, iar Denisa Șerban a învins-o în primul tur al tabloului pe turcoaica Tugce Rana Kaya (15-13).

În 16-imi, Tedoroa Neagu a dispus de canadianca Sharon Huang (15-12), Denisa Șerban a învins-o pe poloneza Zuzanna Lenkiewicz (15-14), în timp ce Amalia Stan a cedat cu 8-15 în fața unei concurente din Bulgaria, Ana Mihailova.

Optimile au fost o „joacă” pentru fetele noastre! Denisa a trecut de rusoaica Ekaterina Kuzovaya, cu 15-5, iar Teodora a dispus cu 15-7 de bulgăroaica Emma Neikova. Din păcate drumul Denisei și al Teodorei s-a oprit în sferturi! Teodora Neagu a pierdut la Zoe Kim (11-15), iar Denisa Șerban a cedat cu 12-15 la Yulia Salabai. În final, Teodora Neagu s-a clasat a 7-a, Denisa Șerban a încheiat pe locul 8, iar Amalia Stan s-a clasat pe locul 21.

Credit foto: FIE