În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi, la Bucureşti, preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Marius Florea, a anunţat că, pentru prima oară în istoria competiţiei, Campionatele Naţionale de seniori, pentru sabie, spadă și floretă, vor fi sponsorizate cu premii în bani, premii oferite de către DCN-Eu – unul dintre sponsorii FRS. Suma totală se ridică la 80.000 de lei, iar premiile vor fi oferite sabrerilor clasaţi pe locurile 1, 2, 3, precum şi echipelor care vor câştiga titlul naţional.

La conferinţa de presă au fost prezenţi şi cei trei sportivi care au cucerit medalii în Cupele Mondiale de la Budapesta şi Sint-Niklaas: Ana Maria Popescu, Bianca Pascu şi Tiberiu Dolniceanu.

Ana Maria Popescu a anunţat că nu va putea fi prezentă la Naţionalele de spadă, în aceeaşi perioadă ea urmînd să participe la un stagiu de antrenament în Ungaria.

”Vreau să-i felicit pe sportivi pentru rezultatele deosebite pe care le-au scos şi nu numai sportivii, ci şi antrenorii, colectivele tehnice din jurul lor. Începând cu 1 aprilie încep competiţiile pentru calificarea la JO 2020 de la Tokyo. O să fie o luptă foarte grea, foarte aspră, noi sperăm să ajutăm cât mai mulți sportivi să se califice la JO. Vreau să anunţ şi o premieră. Pentru prima dată de când FR de Scrimă a fost înfiinţată, Campionatul Naţional va fi sponsorizat cu premii în bani pentru cei care vor câştiga locurile I, II şi III, iar la echipe, câştigătoarea campionatului naţional. Mulţumim DCN-Eu Cash & Carry, care ne ajută cu această sponsorizare, şi sper că lupta va fi un pic mai aprigă decât de obicei. Premiile pentru aceste campionate naţionale vor fi de 80.000 lei”, a spus președintele Marius Florea.

”Pentru mine, cea mai importantă medalie este următoarea, nu am contorizat numărul titlurilor naţionale. Din păcate, planul meu de pregătire include fix în acea perioadă un stagiu în Ungaria şi nu voi fi prezentă la această ediţie a campionatului naţional, dar sper să am ocazia să lupt anul viitor. Sâmbătă şi duminică voi fi alături de colegii mei, iar de luni plec la stagiul de pregătire”, a spus Ana Maria Popescu.

Tiberiu Dolniceanu, care a revenit pe podiumul Cupelor Mondiale pentru prima oară după 2015, va concura mâine la Naționale. ”Mă bucur că s-a încheiat ultimul concurs cu podium. Toată lumea ştie că asta dă încredere unui sportiv pentru următorul concurs. Deşi mai e încă o lună până începe calificarea, noi vom concura la Naţionalele şi apoi intrăm imediat în cantonament. Pentru mine e un concurs ca şi toate celelalte, îl iau foarte în serios pentru că îmi place să câştig orice concurs, să fiu pe podium. Şi, cu aceste sume de bani, sper să fie foarte tare concursul, pentru că asta ne ajută pe toţi să creştem şi de asta avem nevoie în calificarea la olimpiadă”.

Biana Pascu, bronz la etapa de Cupă Mondială din Belgia, este de asemenea marea favorită la sabie feminin, dar nu exclude şi o surpriză din partea colegelor mai mici,  Sabina Martiş sau Andreea Lupu, componente ale echipei de sabie senioare: ”În ultimii ani nu prea am avut rivale, dar nu se ştie niciodată cine vine din spate. Nu e ca şi cum aş câştiga din nou. Mai ales că acum sunt premii în bani, cred că fetele o să fie mai motivate. Mulţumesc federaţiei că a avut încredere în noi şi în sfârşit am participat şi noi cu echipa la concursurile internaţionale. Sper să fie un început bun, dar e nevoie de răbdare, pentru că fetele sunt foarte mici, şi eu o să încerc să le motivez şi să le trag după mine”.

Competiţia naţională debutează mâine cu întrecerile de la sabie masculin în proba individuală, în timp ce vineri are loc proba pe echipe. Proba individuală de sabie feminin este programată sâmbătă 30 martie, urmată a doua zi de proba pe echipe. Proba feminină individuală de spadă feminin debutează luni 1 aprilie, iar o zi mai târziu are loc proba pe echipe.