Cea de-a 29-a ediție a Universiadei de vară se desfășoară la Taipei (Taiwan), între 19 și 30 august 2017. România este prezentă în Taiwan cu o delegație de 121 de persoane a României, dintre care 91 de sportivi, ei concurând la atletism, haltere, tenis de masă, volei masculin, înot, sărituri în apă, baschet masculin, polo pe apă masculin, gimnastică artistică, scrimă și judo.
Federația Română de Scrimă este reprezentată la Tapei de șapte sportivi, după cum urmează: Amalia Tătăran, Maria Boldor, Mălina Călugăreanu, Mădălin Bucur, George Iancu, Sorin Eftimie și Sergiu Ciornilă.
Antrenori: Ducu Petre și Cosmin Hânceanu.
Luni, 21 august 2017, au avut loc probele de floretă feminin individual și spadă masculin individual. În proba de floretă feminin individual au participat 65 de sportive, iar trei au fost din România: Mălina Călugăreanu, Maria Boldor și Amalia Tătăran (care a tras duminică și la spadă). Cel mai bun rezultat al delegației României în această probă a fost obținut de către Mălina Călugăreanu, care s-a clasat la final pe locul 5. Maria Boldor a încheiat proba pe locul 13, iar Amalia Tătăran a ocupat poziția 56 (eliminată după grupe).
Rezultatele obținute de Mălina Călugăreanu și Maria Boldor pe tabloul de eliminări directe au fost următoarele:
TABLOUL DE 32
Mălina Călugăreanu – Eline Rentier (Olanda) 15-11
Maria Boldor – Valentina de Constanzo (Italia) 15-14
TABLOUL DE 16
Mălina Călugăreanu – Maria Boldor 15-14
TABLOUL DE 8
Mălina Călugăreanu – Beatrice Monaco (Italia) 11-15.
Podiumul probei de floretă feminin individual de la Taipei arată astfel: 1. Fanny Kreiss (Ungaria), 2. Yana Alborova (Rusia), 3. Adelya Abdrakhmanova (Rusia) și Beatrice Monaco (Italia).
Programul următoarelor probelor de scrimă este:
MARȚI, 22 AUGUST
Floretă masculin individual:
Sabie feminin individual;
MIERCURI, 23 AUGUST
Spadă feminin echipe;
Sabie masculin echipe;
JOI, 24 AUGUST
Spadă masculin echipe;
Floretă feminin echipe;
VINERI, 25 AUGUST
Floretă masculin echipe;
Sabie feminin echipe.
Universiada reprezintă, după Jocurile Olimpice, cel mai mare eveniment sportiv din lume, iar de-a lungul istoriei, România a fost gazda ediției de iarnă a Universiadei din 1951 (Poiana Brașov), dar și a Universiadei de vară în anul 1981 (București). În anul 1953, Bucureștiul a fost orașul organizator al Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților.
Participarea la Universiadă este permisă sportivilor studenți care sunt încadrați la o formă de studiu în instituțiile de învățământ superior (licență, masterat sau doctorat) sau absolvenților din anul 2016, care nu depășesc vârsta de 28 de ani, cu excepția baschetului, care are limita de vârstă maximă de 25 de ani.
România s-a clasat pe locul 29 pe națiuni la Universiada de vară din 2015, de la Gwangju (Coreea de Sud), obținând 1 medalie de aur, 3 de argint și 3 de bronz.
Site-ul www.frscrima.ro vă va ține la curent cu evoluția scrimerilor români la Taipei.