În paralel cu proba feminină pe echipe din cadrul Cupei Satu Mare la floretă cadeți, la Sala de Scrimă „Alexandru Csipler” și la sala de sport a Colegiului Național „Ioan Slavici” s-a disputat duminică, 8 februarie, ediția a șasea a Cupei Satu Mare-Memorial „Vasile Costa” la floretă cadeți masculin individual.
Dacă proba feminină la individual de sâmbătă, 7 februarie, a purtat și numele Memorial „Ecaterina Stahl”, proba masculină la individual de duminică, 8 februarie, se numește, începând cu 2015, și Memorial „Vasile Costa”.
La startul concursului individual masculin s-au prezentat 15 sportivi din România și Republica Moldova, după cum urmează: Mark Fogel, Ștefan Chelu, Benjamin Bodo, David Găman, Edwin Pop, Tudor Surducan (toți de la CS Satu Mare), Emanuel Cândescu, Alexandru Pîrva, Dragoș Iamandei, Răzvan Cristian, Silviu Roșu (toți de la CSA Steaua), Mihail Dudchin, Mihail Barbinta, Nichita Saragov, Nicolae Rotaru (toți din Republica Moldova).
După un turneu interesant și disputat, locul întâi a fost ocupat de Mihail Barbința (Chișinău), care a trecut în finală de Silviu Roșu (CSA Steaua), scor 15-13. Medaliile de bronz au revenit sportivilor Benjamin Bodo (CS Satu Mare) și Mihail Duchin (Chișinău).
Rezultatele de pe tabloul final de 8 au fost următoarele:
Clasamentul complet al ediției a șasea a Cupei Satu Mare la floretă cadeți masculin individual arată astfel:
BENJAMIN BODO A PRIMIT TROFEUL „VASILE COSTA”
Plin de emoție a fost momentul în care sătmăreanul Benjamin Bodo a primit din partea familiei fostului mare floretist, Trofeul „Vasile Costa”. Benjamin, care a terminat pe locul trei, a fost cel mai bine clasat sătmărean în concurs și a fost primul scrimer care a intrat în posesia acestui trofeu.
VASILE COSTA – 18 TITLURI NAȚIONALE ÎN 25 DE ANI DE CARIERĂ
Vasile Costa s-a apucat de scrimă la vârsta de şapte ani. Era un sport la modă în acele vremuri, iar Vasile s-a îndrăgostit imediat de floretă şi de planşă. “Am ajuns la sala de scrimă datorită vecinilor din bloc. Mulţi dintre ei făceau scrimă şi m-am lăsat dus de val. Primul antrenor mi-a fost Alexandru Csipler, iar după trei ani am trecut la grupa doamnei Eva Lenghel. Am avut-o pe dânsa de-a lungul întregii cariere. Nu s-a întâplat în niciun an să nu urc pe podium. Am fost şi în echipa naţională de floretă. Am câştigat şi Cupa Balcanică şi Internaţionalele României”, declara Vasile Costa pe 2 februarie 104. În 25 de ani de floretă a fost de 18 ori campion naţional, iar de alte şapte ori s-a clasat pe locul doi sau trei.
Diagnosticat cu o boală foarte gravă, Vasile Costa s-a stins din viață pe 14 februarie 2014, la doar 47 de ani, dar nu înainte de a mai merge încă o dată în Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare, un loc atât de drag lui.
Pe 8 februarie 2014, Cupa Satu Mare la floretă cadeți feminin a luat o pauză de zece minute pentru un moment realmente emoţionant. Cei peste 70 de sportivi şi oficiali care au fost prezenţi la acest eveniment şi-au arătat solidaritatea faţă de fostul mare campion al floretei românești, Vasile Costa. Cu sprijinul Primăriei Satu Mare şi al Federaţiei Române de Scrimă, toţi cei prezenţi la concursul de la Satu Mare au îmbrăcat tricouri cu chipul lui Vasile Costa şi cu mesajul: „Satu Mare nu-şi uită campionii. Fii şi tu alături de Vasile Costa”.
Iar orașul de pe Someș nu-și uită campionii. Din 2015 începând, Ecaterina Stahl și Vasile Costa vor fi omagiați în fiecare an cu ocazia competiției Cupa Satu Mare.