Sâmbătă şi duminică, la Satu Mare are loc a cincea ediţie a Cupei Satu Mare la floretă cadeţi. Ziua de sâmbătă, 8 februarie, este dedicată întrecerii feminine individuale şi este înscrisă în Circuitul European de cadeţi.
România are înscrise 13 sportive la această întrecere şi toate au anunţat că vor lupta şi pentru Vasile Costa, fostul campion al României la floretă bolnav de cancer la plămâni. Cele 13 sunt: Teodora Băloiu (13 ani, nr. 345), Ana Boldor (16 ani, nr. 59), Raluca Drăghici (13 ani, nr. 218), Ioana Mistric (15 ani, nr. 216), Anca Săveanu (13 ani, nr. 197), Teodora Sîrbu (14 ani, nr. 211), Raluca Vîrgă (16 ani, nr. 86) – toate de la Steaua; Rebeca Cândescu (12 ani, nr. 485) – de la ACS Balestra; Adriana Haidu (15 ani, nr. 157), Viktoria Jager (13 ani, neclasificată), Andrea Potor (13 ani, nr. 323), Alexandra Lazin (15 ani, nr. 323) – toate de la CS Satu Mare; Raluca Văcăraşu (14 ani, nr. 217) – de la Farul Constanţa.

Costa a început tratamentul de micşorare a tumorii

Vasile Costa continuă în paralel drumul său şi lupta cu cancerul. “Am început să fac şedinţe de cinci ori pe săptămână la un spital din Ungaria, la Debrecen. Doctorul care m-a consultat în urmă cu o săptămână la Bucureşti mi-a spus că înainte de a mă opera trebuie ca tumoarea să mi se reducă. Sunt un campion şi nu mă voi lăsa până când voi învinge boala”, a declara Vasile Costa, completat de fosta sa antrenoare de la CS Satu Mare, Eva Lenghel: “Vasile a fost un învingător pe planşă şi sunt convinsă că va ieşi cu bine şi din această încercare. Foarte mulţi foşti elevi m-au sunat imediat după ce au citit de suferinţa lui şi au spus că sunt gata să-l ajute”.

Campanie de susţinere la Satu Mare

Cu ocazia Cupei Satu Mare, toţi sportivii şi antrenorii participanţi la concurs vor purta, înainte de a intra pe planşe, tricouri imprimate cu chipul fostului mare campion al scrimei sătmărene Vasile Costa. Prin acest gest al participanţilor la etapa Circuitului European se speră ca oamenii cu dare de mână să-l ajute cât mai repede pe Vasile, care are nevoie de 50.000 de euro pentru a se putea opera la o clinică din Viena, singurul lor unde fostul campion ar primi o nouă şansă. De altfel, Federaţia Română de Scrimă şi un grup de foşti colegi şi antrenori din generaţia sa au pregătit câteva surprize pentru Vasile Costa.

Cupa Satu Mare începe la ora 9:00

Cupa Satu Mare a strâns la start 77 de sportive din 11 ţări, iar programul întrecerii ce are loc la Sala de Scrimă “Alexandru Csipler” arată astfel:
Sâmbătă, 8 februarie (individual feminin)
ora 9:00 – start preliminarii
ora 17:00 – semifinale şi finală
Duminică, 9 februarie (echipe feminine şi individual masculin)
ora 9:00 – start preliminarii
ora 14:00 – finale.
Organizator principal al evenimentului este Primăria Satu Mare împreună cu Federaţia Română de Scrimă, CS Satu Mare, DSTJ Satu Mare şi Asociaţia Fencing Satu Mare.