În cadrul Adunării Generale de alegeri a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), care a avut loc marți, 15 noiembrie 2016, la Casa Olimpică din București, doamna Ana Pascu, președintele de onoare al Federației Române de Scrimă și vicepreședinte al Federației Internaționale de Scrimă, a primit Colanul de Aur al COSR, cea mai înaltă distincție olimpică oferită de COSR. Colanul i-a fost oferit de Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului, și de Nicu Vlad, președintele Federației Române de Haltere.
La nouă decenii de la înfiintare, în 2004, Comitetul Olimpic Român (COR), a instituit această distincție ca înaltă decorație a sa, o creație originală, realizată de artistul plastic Cătălin Cojocaru și executată la Monetăria Statului, din argint aurit cu aplicații de email. Sub deviza „Respect. Loialitate. Onoare“, Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român a fost acordat personalităților cu merite deosebite în promovarea valorilor olimpice naționale, dar și unor demnitari de marcă din mișcarea olimpică internațională. Printre cei care, de-a lungul timpului, au intrat în posesia importantei distincții, s-au mai numărat Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, fost președinte al CIO, sau Bruno Grandi, președintele Federației Internaționale de Gimnastică, dar și sportivi sau antrenori români de renume ca Nadia Comăneci, Ivan Potzaichin, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Mariana Bitang, Octavian Bellu, sau Iolanda-Balaș Sotter.
Pentru mine este extrem de onorantă, nu m-am gândit la așa ceva, aproape e prea mult. Dar, m-am bucurat pentru ea. Eu oricum rămâneam în sport, eu oricum îl ajutam pe Mihai, și dacă avea nevoie și pe Gabi, și cu ea aș fi stat. Am învățat foarte multe în experiența mea de 31 ani de manager de la FR de Scrimă, dar și din experiența mea internațională, de vicepreședinte al Federației internaționale de scrimă, și este păcat să nu le împărtășești lor, celor tineri. Dar nu numai să le împărtășești, pentru că experiența asta poate ține loc de instruire, fiindcă m-am mai întâlnit cu situații cu care ei o să se întâlnească și atunci rezolvarea lor este mult mai ușoară”, a declarat Ana Pascu, campioană mondială de floretă și dublă medaliată cu bronz olimpic pe echipe.
Sursa: COSR și Agerpres