Iulian Teacă, Teofil Moisuc, Petra Magyar, Valentin Niță, Gabriel Constantin Mineran, Sasa Tomic și Monica Fuchs sunt o mână de oameni care conduc cu pasiune și pricepere clubul privat de scrimă ACS Floreta Timișoara.
Asociația Club Sportiv Floreta Timișoara s-a înființat la începutul anului 2015, fiind singurul club de scrimă din Timișoara destinat copiilor și adulţilor. Clubul de scrimă a fost înființat de către doi campioni ai României la scrimă (floretă): Iulian Teacă și Moisuc Teofil.
În prezent, cursurile sunt frecventate de aproximativ 40 de copii de vârste diferite. Totodată, clubul de pe Bega constituie un răspuns la cererile tot mai numeroase ale iubitorilor de sport, în general, dar şi ale celor interesaţi de performanţă, care doresc să cunoască şi alte aspecte din sportul de performanţă. În excelenta prezentare de pe site-ul oficial se menționează următorul lucru: clubul își asumă responsabilitatea pentru atingerea înaltei performanţe prin profesionalism cu aportul substanţial al specialiştilor implicaţi în instruirea şi antrenarea sportivilor.
Iar obiectivul pe termen lung îl constituie ocuparea primelor trepte ale podiumului la toate competițiile majore la care sportivii clubului timișorean vor participa.
Pasiunea oamenilor de la ACS Floreta Timișoara nu s-a oprit la a da lecții în sala de scrimă și la a îndruma elevii în diferitele concursuri interne și internaționale. Ei au simțit că trebuie să meargă mai departe, să facă mai mult pentru dezvoltarea scrimei în frumosul oraș de pe Bega. Și, în 2016, la doar un an de la înființarea ACS Floreta, a luat ființă o competiție internațională. Cupa Floreta pentru copii și amatori și-a consumat sâmbătă și duminică, 28 și 29 octombrie 2017, cea de-a doua ediție. Iar concursul nu este o simplă competiție de scrimă. Cupa Floreta a devenit în doar doi ani o adevărată sărbătoare a scrimei bănățene și românești, la care în 2017 au luat parte peste 150 de sportivi din nouă țări.
Mărturie în acest sens stau declarațiile invitatei de onoare din acest an – campioana olimpică Ana Maria Brânză. Prezentă la Timișoara în calitate de vicepreședinte al Federației Române de Scrimă, Ana Maria Brânză s-a declarat încântată de organizarea concursului, dar și de suportul oferit de autorități și de sponsori pentru Cupa Floreta.
„Pentru mine a fost prima vizită la Timișoara și pot spune că am rămas plăcut impresionată de organizare, de sală și de numărul de participanți. O echipă tânără și dedicată, care și-a asumat până la capăt rolul de promotor al scrimei românești. Este foarte important și faptul că au gasit deschidere și sprijin din partea autorităților locale. Prin astfel de evenimente, Timișoara își stabilește locul pe harta scrimei europene și acest lucru mă bucură nespus! Deși este o competiție la început de drum, aceasta fiind a doua ediție, numărul de participanți a crescut semnificativ, iar asta înseamna că sportivii și antrenorii apreciază condițiile de aici”, a declarat Ana Maria Brânză.
Și iată că la Timișoara scrima a devenit în doar doi ani o adevărată stare existențială!
Iar dacă cei mici, de pe planșe, sunt eroi cu mască, Iulian Teacă, Teofil Moisuc, Petra Magyar, Valentin Niță, Gabriel Constantin Mineran, Sasa Tomic și Monica Fuchs sunt pentru toți floretiștii din Timișoara eroi fără mască, capabili să transforme în câțiva ani fierul în aur.
Partenerii ediției a doua a Cupei Floreta sunt:
Consiliul Judetean Timiş
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș
Primăria Timișoara
Consiliul Local Timișoara
Universitatea de Vest Timișoara
Facultatea de Educatie Fizica și Sport Timișoara
Universitatea Politehnica Timișoara
Colegiul Tehnic „Ion I.C. Brătianu” Timișoara
Federația Română de Scrimă
Sponsori: Selgros Cash&Carry, LifeCare, Mahle, Johnson, Veramitech, Signal Tech, 3 F, Arsenal Park, Rotary Club, Hotel DelPack, Dataprint International, Farmaciile Perfect Care.
Rezultatele complete și galerie foto de la ediția a doua a Cupei Floreta puteți găsi pe www.floreta.ro.