Campionatele Europene de scrimă pentru cadeți și juniori

Sabie, juniori, masculin, echipe

Casian Cîdu, Vlad Covaliu, Radu Nițu și Mihnea Enache au adus României cea de-a opta medalie la Europenele de la Tallinn și a doua de aur, câștigând astfel titlul european al categoriei.

Intrată direct în turul al doilea al tabloului principal, echipa României a învins Ucraina cu 45-26, iar în sferturi a depășit Bulgaria cu 45-32 calificându-se în semifinale. Adversarii băieților noștri au fost sabrerii italieni într-un meci extrem de disputat. Tricolorii au condus și la nouă puncte (25-16), dar Italia s-a apropiat și finalul a fost pe contre. Casian, Radu și Vlad au conservat avansul și România s-a impus cu 45-42, făcând pasul în finala probei, unde a întâlnit Ungaria.

Ultimul act a fost dominat de echipa noastră, care a controlat meciul cu maghiarii și s-a impus cu 45-31, câștigând titlul european și medalia de aur!

Este cea de-a opta medalie obținută de delegația României la Tallinn, la ediția 2023 a Campionatului European de Scrimă pentru cadeți și juniori: două de aur, trei de argint și trei de bronz.

Sabrerul Casian Cîdu a obținut a patra sa medalie la această ediție a Europenelor: aur cu echipa la juniori, argint la individual cadeți și echipe cadeți și bronz la individual juniori.

 

Spadă, juniori, feminin, echipe

România (Renata Axinte, Andrada Ghica, Bianca Moroianu, Emma Șonț) a pierdut în primul tur al tabloului, 30-45 cu Marea Britanie, și a intrat în turneul pentru locurile 9-16. Aici a urmat o victorie cu 45-42 în fața Austriei și o înfrângere cu 40-45 în meciul cu Suedia. Tricolorele au câștigat însă ultima partidă, 31-30 cu țara gazdă, Estonia, și a ocupat la final locul 11.