MOL România și Fundația pentru Comunitate au decernat marți, 2 mai 2017, Premiile Mentor pentru excelență în educație pentru al șaptelea an consecutiv, în cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul Odeon din Bucureşti şi care l-a avut ca invitat de onoare pe violonistul Alexandru Tomescu.
Cei zece profesori și antrenori distinşi în cadrul acestei ediţii au fost selectați dintre cele 250 de propuneri transmise în anul 2016. MOL România și Fundația pentru Comunitate au anunțat totodată lansarea ediției a opta a programului. Nominalizările se pot depune până la data de 31 Decembrie 2017.
Printre premianți s-a numărat și antrenorul de spadă Csiszar Francisc, de la CSM Satu Mare. 
Laureații acestei ediţii au primit câte un trofeu special, Trofeul Mentor, realizat de artistul plastic Ioan Nemțoi, și câte un premiu în valoare de 8.000 de lei.
”MOL România oferă de şapte ani Premiile Mentor pentru excelenţă în educaţie, alegând astfel să recompenseze profesori şi antrenori de excepţie, care prin dăruirea şi pasiunea lor au şlefuit talente şi caractere, pregătind generaţii întregi nu numai pentru cariere de succes, ci şi pentru viaţă. Prin acordarea acestor premii ne-am dorit să le spunem tuturor acestor mentori minunaţi că le mulţumim pentru ceea ce au făcut şi fac încă pentru atâtea şi atâtea generaţii”, a declarat Camelia Ene, director executiv MOL România.
Profesorii și antrenorii premiați au fost selectați de către Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate dintre cele 250 de nominalizări primite în perioada aprilie-decembrie 2016 din partea foştilor elevi sau colegi. Asemănător edițiilor precedente, numărul nominalizărilor a depășit cu mult numărul de premii care se pot acorda, însă nominalizările pot fi actualizate și depuse din nou pentru edițiile viitoare.

Simona Pop, campioană olimpică la spadă cu echipa României la Rio 2016, este printre cei care au depus o nominalizare pentru un Csiszar Francisc. În scrisoarea transmisă, sportiva s-a referit la rolul mentorului în viața discipolului, explicând: „Cariera mea de sportiv de performanță a pornit de la faptul că antrenorul meu care m-a crescut, singurul cu care am lucrat mai bine de 13 ani din cariera mea de 19 ani, a avut încredere în mine.” La rândul ei, Amalia Tătăran, vicecampioană europeană la spadă, a descris rolul mentorului pentru un sportiv după cum urmează: „Aceştia sunt oamenii care văd în tine mai mult decât vezi tu, și care iau decizia de a munci alături de tine până când și tu vei ajunge să descoperi aceea parte din tine de care încă nu ești conștient.

Laureații
Premiului Mentor pentru Excelență în Educație, ediția a 7-a, 2016 sunt:
Nicolae Antonescu, profesor de vioară, București
Petre Arnăutu, antrenor tenis de masă, Slatina
Bogács Nóra Ágnes, profesor de limbă și literatură maghiară, Miercurea Ciuc
Csiszár Ferenc, antrenor de scrimă, Satu Mare
Elvira Groza, profesor de filozofie, Oradea
Pető Mária, profesor de fizică, Sfântu Gheorghe
Constantin Radu, antrenor de gimnastică ritmică, Iași
Elena Valeria Teoteoi, profesor de chimie, Târgu Jiu
George Florian Zamfir, profesor de muzică, Craiova
Mihaela Eleonora Zamfirescu, profesor de pian, București:
Totodată, organizatorii programului – MOL România și Fundația pentru Comunitate – au anunțat lansarea ediției a opta, 2017, a programului. Nominalizările se pot depune până la data de 31 Decembrie 2017. Dosarele de înscriere trebuie întocmite în conformitate cu anunțul Programului. Mai multe detalii despre program pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro.
FOTO: Fundația pentru Comunitate