La 28 de ani, Ana Maria Constantin și-a împlinit un vis: participarea la un Campionat Mondial. Sportiva de la CSM Oradea a fost selectată de către antrenorul Octavian Zidaru în echipa de spadă care ne va reprezenta la Mondialele de la Kazan (15-23 iulie). Ana Maria Constantin va concura atât la individual, cât și la echipe, în cea de-a doua probă urmând să tragă alături de Ana Maria Brânză, Simona Pop și Simona Gherman.
Luni, cu o zi înainte de a decola spre Rusia, Ana Maria Constantin a acordat un interviu site-ului oficial al Federației Române de Scrimă.

Ce reprezintă pentru tine convocarea în echipa de Mondiale?
Este o mare realizare. Sper să o țin pe acest trend ascendent și să arăt că pot și mai mult.

Cum ai primit vestea că vei merge la Kazan?
Cu foarte mare bucurie.

Te așteptai să faci parte din echipă la o întrecere atât de importantă?
Nu. A fost o surpriză pentru mine și sper să nu dezamăgesc chiar dacă sunt la primul Campionat Mondial din carieră.

Ești pregătită pentru un Campionat Mondial?
Eu cred că da. Am muncit foarte mult în cantonament alături de fete. Suntem hotărâte să facem o treabă excelentă în Rusia.

Cum ai ajuns la scrimă?
Pe când aveam 12 ani, o fostă colegă de clasă, Daniela, făcea scrimă și îmi povestea mereu cât de frumos este acest sport. I-am spus că vreau și eu să mă apuc și m-am îndrăgostit de scrimă din prima zi. Din păcate, Daniela s-a lăsat demult de sport.

Cui se datorează ascensiunea ta în echipa de mondiale a României?
În primul rând trebuie să le mulțumesc antrenorilor de la lot, Octavian Zidaru și George Epurescu. De când lucrez cu dânșii am simțit o creștere în evoluțiile mele. În al doilea rând trebuie să-i fiu recunoascătoare celui care m-a descoperit, Petrică Ungureanu. Dânsul m-a împins mereu de la spate, m-a încurajat să mă țin de treabă în perioada în care am vrut să o las mai moale cu sportul de performanță și a fost tot timpul cu gura pe mine.

Cum este atmosfera în echipă înainte de o asemenea competiție?
Excelentă. Toate fetele suntem încrezătoare că vom scoate un rezultat bun.

Ce obiectiv ai pentru primul tău Mondial?
La individual mi-aș dori să ajung în primele 16. La întrecerile importante la care am fost până acum, m-am oprit mereu în 32. Sper să ajung cât mai sus acum. Pe echipe toată lumea așteaptă o medalie. Eu spun doar atât: vreau să ajut echipa să urce pe podium.

FOTO: 
Alexandru RAITĂ