Ana Maria Brânză a câștigat marți, 23 iunie, medalia de aur la Jocurile Europene la Baku 2015, prima pentru delegația României prezentă la această competiție. Prima medaliată din istoria României la Jocurile Europene, Ana Maria a declarat că este extrem de fericită pentru acest succes, dar regretă că nu a tras în finală cu Simona Gherman, colega sa de la CSA Steaua, care a terminat pe locul trei.
„Este ceva istoric, deoarece numele meu va rămâne peste ani şi ani. A fost dificil, dar a fost ziua mea. Am venit la Baku să mă bucur de scrimă. M-am simţit relaxată, calmă. Uneori, lumea îmi spune să fiu mai serioasă când concurez, dar aşa este felul meu. La începutul zilei îmi doream doar să urc pe podium, dar când ajungi în semifinale este o altă competiţie. Eram relaxată pe final, mereu mă simt aşa când există presiune. Ştiu cât de aşteptat era acest aur. Toată lumea ne spunea: trebuie să veniţi să luaţi aurul, dar evident că ştiam că nu-i chiar atât de simplu. Mă bucur că sunt prima care am adus medalia de aur delegaţiei noastre şi sper să nu fie ultima de aur.La scrimă s-au câştigat trei medalii şi cred că ne-am făcut treaba, dar sper că nu ne vom opri aici pentru că mai avem şanse reale în probele pe echipe atât la sabie, cât şi la spadă. Bineînţeles că o finală sută la sută românească ar fi fost de vis, dar din păcate Simona a obosit şi nu a câştigat în cealaltă semifinală. Poate că acest lucru m-a ambiţionat şi mai tare, aşa că am luptat din toate puterile să câştig finala. Argint şi bronz nu suna tocmai bine aşa că a fost un motiv în plus să câştig aurul”, a declarat Ana Maria Brânză pe site-ul oficial al competiției de la Baku.
Parcursul pe care l-a avut Ana Maria Brânză până la medalia de aur a fost următorul: tabloul de 32 – liber; tabloul de 16 – 15-12 cu Katrina Lehis (Estonia); tabloul de 8 – 15-4 cu Catharina Kock (Finlanda); semifinale – 12-11 cu Erika Kirpu (Estonia); finala – 15-11 cu Yana Zvereva (Rusia).
În aceiași probă, Simona Gherman a cucerit medalia de bronz, iar Tiberiu Dolniceanu a cucerit medalia de argint la sabie masculin individual.
FOTO: Augusto Bizzi
PARTENER OFICIAL AL FEDERAȚIEI ROMÂNE DE SCRIMĂ:
logo_RODOTEX_rgb_trans