Cea de-a 57-a ediţie a Trofeului Luxardo – etapă de Cupă Mondială la sabie masculin – de la Padova a început cu calificările în proba individuală.  Alin Badea, Iulian Teodosiu, Ciprian Gălăţanu, Mădălin Bucur şi Alexandru Popescu intră pe planşe pentru a încerca să-şi câştige locul pe tabloul principal de 64. Singurul sportiv român calificat direct pe tablou este Tiberiu Dolniceanu, liderul clasamentului mondial în proba de sabie masculin.
La startul întrecerii s-au prezentat 198 de sabreri din 37 de ţări din întreaga lume.
Padova2
Sâmbătă, 15 februarie, de la ora 11:00 vor începe asalturile pe tabloul principal, iar finala va avea loc la ora 18:00.
Duminică, 16 februarie, de la ora 10:30 vor începe asalturile pe echipe, iar finala va avea loc la ora 17:00.


UPDATE, ora 15:45 – Alin Badea şi Ciprian Gălăţanu sunt primii sabreri români care au trecut de faza grupelor la Padova. În schimb, Mădălin Bucur, care a obţinut un singur succes în grupe, este eliminat. Iulian Teodosiu şi Alexandru Popescu urmează să intre în luptă în grupe.
Padova5
FOTO: Augusto Bizzi (federscherma.it)


UPDATE2, ora 16:45 – Alexandru Popescu este al treilea sabrer român care trece de faza grupelor la Cupa Mondială de la Padova. La fel a făcut şi Iulian Teodosiu, care a obţinut doar două succese în grupa sa dar care a trecut la limită de grupe. Aşadar, Alin Badea, Ciprian Gălăţanu, Iulian Teodosiu şi Alexandru Popescu intră pe tabloul de eliminări directe pentru a putea concura mâine pe tabloul principal de 64.  Acolo e deja calificat Tiberiu Dolniceanu, liderul în clasamentul Cupei Mondiale.


UPDATE 3, ora 18:00 –  Federaţia Italiană de Scrimă a actualizat clasamentul în urma grupelor, iar Alin Badea şi Ciprian Gălăţanu, care au mers foarte bine în grupe, au ajuns direct pe tabloul principal, acolo unde e deja calificat Tiberiu Dolniceanu. Alexandru Popescu şi Iulian Teodosiu sunt în tururile preliminare şi vor avea următorii adversari: Alex va da piept cu Adam Skrodzki (Polonia), iar  Iulian cu Nikolai Nikolic (Austria). Ambii români vor trage de la ora 18:45, ora României.


UPDATE 4, ora 19:10 –  Iulian Teodosiu este singurul român care continuă cursa în fazele eliminatorii din preliminari şi care are şansa de a se alătura trioului Dolniceanu-Badea-Gălăţanu pe tabloul principal. Teodosiu a trecut cu 15-6 de Nikolai Nikolic (Austria), iar în turul II preliminar va da peste Joseph Polossifakis (Canada), de la ora 19:15, ora României. Alexandru Popescu a fost învins în turul I de Adam Skrodzki (Polonia), scor 15-5 şi a părăsit întrecerea individuală.


UPDATE 5, ora 20:15 – Iulian Teodosiu a fost eliminat în ultimul tur preliminar de către canadianul Joseph Polossifakis (Canada), scor 15-3, şi a ratat calificarea pe tabloul principal de 64. Cei trei români de pe tabloul principal şi-au aflat în urmă cu puţine minute adversarii de sâmbătă, din turul I: Ciprian Gălăţanu – Tiberio Ciari (Italia), de la ora 11:15; Alin Badea – Yevgeniy Statsenko (Ucraiva), ora 11:30; Tiberiu Dolniceanu – Wei Sun (China), de la ora 12:45. Orele menţionate sunt orele României.