Federaţia Română de Scrimă a nominalizat, pentru prima dată în istoria sa, şase nume la capitolul speranţele anului 2014.  Tătăra (spadă), Maria Boldor (floretă), Alexandra Predescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie), Adrian Dabija (spadă) şi Tudor D. Cucu (sabie) au fost nominalizaţi la speranţele lui 2014 în urma rezultatelor excelente obţinute în 2013. După ce în urmă cu două săptămâni am prezentat povestea Alexandrei Predescu, azi a venit rândul lui Adrian Dabija (17 ani).

Este numărul 1 în Europa!

Spadasinul de la UNEFS este primul care a demonstrat că merită din plin încrederea acordată. Pe 12 ianuarie, la Bratislava, Adrian a ocupat locul al doilea la etapa a zecea a Circuitului European de spadă pentru cadeţi, după ce a pierdut finala cu francezul Romain Cannone, scor 15-12.  Prestaţia excelentă a lui Adrian Dabija nu a rămas fără urmări. Astfel, începând de luni, 13 ianuarie, sportivul de la UNEFS Bucureşti a urcat pe prima poziţie a clasamentului Circuitului European de spadă pentru cadeţi. Dabija a strâns 272 de puncte, deşi a participat la doar şase din cele zece concursuri din acest sezon. Pe locul doi se află maghiarul Gergely Siklosi (224 de puncte), iar pe trei este francezul Romain Cannone (180 de puncte). “Este plăcut să fiu numărul unu în Europa, dar acest lucru va pune presiune şi mai mare pe mine. Sper să mă descurc la fel de bine şi de acum înainte”, a declarat Adrian pentru frscrimă.ro

“M-am apucat de scrimă din curiozitate”

Liderul Circuitului European de spadă pentru cadeţi s-a apucat de scrimă din curiozitate, în urma unei selecţii. “M-am apucat de scrimă pentru că eram curios despre ce e vorba în acest sport. În urmă cu şapte ani, a venit la noi la şcoală antrenorul de la Engarde şi ne-a prezentat scrima. A doua zi, alături de doar 2-3 colegi, am mers la sală unde am intrat pe mâna profesorului Dragoş Popescu. Şi doar eu am continuat în acest sport”, a spus Adrian, care ne-a dezvăluit şi ce pasiuni are: “Sunt un tip normal. Nu am vreo pasiune extraordinară. Îmi plac jocurile pe calculator, plimbările şi ieşirile cu prietenii. Dar totul cu măsură.”

Prima medalie a fost câştigată în 2010

Întrebat care a fost prima medalie cucerită, spadasinul de la UNEFS a spus: “S-a petrecut în 2010, în Turcia, tot la o etapă din Circuitul European de cadeţi. Am făcut un concurs bun şi am terminat pe locul III, după ce am învins adversari mai mari decât mine”. De atunci, Adrian Dabija a strâns nenumărate distincţii, dar prima sa ţintă este mult mai înaltă.

Ţinte înalte pentru 2014

Alături de antrenorul de la UNEFS Bucureşti, Petrică Ungureanu, Adrian se pregăteşte pentru trei competiţii extrem de importante în acest an. “Vreau o medalie atât la Campionatul European, cât şi la Campionatul Mondial. Iar de la Mondiale sper să ajung la Jocurile Olimpice U17 din China, din vara acestui an. Iar o medalie acolo ar fi un lucru extraordinar”.