Acasă Blog

La mulți ani, Roxana Scarlat-Bârlădeanu!

Roxana Scarlat Bârlădeanu își serbează azi, 3 ianuarie, ziua de naștere. Roxana a început să practice scrima la vârsta de nouă ani, cu antrenorul Romeo Pellegrini la CS Energia. A obținut primele succese sale în cadrul campionatului național, cu trei titluri succesive, în 1988, 1989 și 1990. În anul 1995 a cucerit o medalie de bronz la Campionatul mondial pentru juniori de la Paris. A fost selecționată în lotul olimpic și s-a transferat la CSA Steaua, unde a fost pregătită de Tudor Petruș, iar rezultatele excelente au continuat să apară. Între 1996 și 2005, Roxana Scarlat Bârlădeanu şi-a adăugat în palmares o medalie de argint cu echipa României la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996); patru medalii de argint cu echipa României la Campionatele Mondiale din Cape Town (1997), La Chaux-de-Fonds (1998), New York (2004), Leipzig (2005); două medalii de bronz la individual la Campionatele Mondiale din Nîmes (2001) și Havana (2003); două medalii de bronz cu echipa României la Campionatele Mondiale din Lisabona (2002) și Havana (2003); o medalie de argint la individual la Campionatul European de la Gdansk (1997); o medalie de argint cu echipa României la Campionatul European de la Izmir (2006); o medalie de bronz la individual la Campionatul European de la Moscova (2002); o medalie de bronz cu echipa României la Campionatul European de la Koblenz (2001).
Roxana Scarlat Bârlădeanu s-a retras din activitate în 2008, iar în prezent este secretar general al Federaţiei Române de Scrimă.

La mulți ani, 2021!

Federația Română de Scrimă vă urează un an nou fericit și plin de împliniri! Să aveți sănătate și totul să vă meargă din plin! La mulți ani!

La mulți ani, Simona Pop!

Spadasina Simona Pop își serbează astăzi, de Crăciun, ziua de naștere! Născută și crescută la Satu Mare, produs al Clubului Sportiv din localitate, Simona Pop a cunoscut consacrarea odată cu transferul la CSA Steaua București. În palmaresul Simonei figurează trei medalii de aur. Cea mai importantă este cea olimpică, din 2016, de la Rio – cu echipa României. Celelalte două sunt câștigate tot alături de echipa tricoloră, la Europenele din 2014 și 2015. Simona a mai cucerit, alături de echipa României argint mondial (2015) și european (2013), precum și o medalie de bronz la Mondialele din 2013. În concursurile individuale, Simona Pop a obținut două medalii de bronz, la Europenele din 2015 și 2016.

Federația Română de Scrimă îi urează Simonei un sincer și călduros „La Mulți Ani!”, transmițându-i, totodată, multă sănătate, fericire și împliniri pe toate planurile!

La mulți ani, Rareș Dumitrescu!

Astăzi este ziua lui Rareș Dumitrescu, campion mondial și european cu echipa de sabie a României, dar și vicecampion olimpic, tot cu echipa, în 2012, la Londra.

Rareș s-a născut la Brașov, în 1983, și a făcut sabie la CS Dinamo București, acolo unde i-a avut ca antrenori pe Mihai Covaliu și Alexandru Chiculiță. În palmaresul său figurează o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) – în proba de sabie echipe; trei medalii la Campionatele Mondiale (aur echipe – 2009, Antalya, argint individual – 2009, Antalya, bronz echipe – 2010, Paris) și patru medalii la Campionatele Europene, toate în probe pe echipe (aur în 2006 la Izmir, argint în 2009 la Plovdiv și 2012 la Legnano, bronz în 2005 la Zalaegerszeg).
Rareș s-a retras din activitatea competițională în 2012, după Jocurile Olimpice de la Londra, dedicându-se meseriei de antrenor.

Astăzi, odată cu împlinirea vârstei de 37 de ani, Federația Română de Scrimă îi transmite lui Rareș Dumitrescu multă sănătate, fericire, succes pe toate planurile și îi urează un sincer „La Mulți Ani!”

Sărbători fericite!

Eroii cu mască vă urează Sărbători fericite!
Vă mulțumim pentru fiecare moment în care v-am simțit aproape, pentru fiecare felicitare pe care ne-ați adresat-o și pentru toate mesajele de încurajare pe care le-ați trimis, mesaje care ne-au ajutat să mergem mai departe în acest an atât de dificil pentru toată lumea!
Sănatate, bunătate, solidaritate și prietenie, de la noi, pentru voi!
Sărbători cu bine!

 

La mulți ani, Emil Oancea!

Federația Română de Scrimă îi urează „La mulți ani!” antrenorului care a înființat prima echipă de sabie fete din România, în 1998, la clubul „Progresul”. Împreună cu Marius Florea, Emil Oancea a antrenat lotul național de sabie feminin în perioada sa de glorie, cu aur mondial la Havana, în 2003, pentru Dorina Mihai. Tot din aceeași perioadă vin și cele două medalii la echipe: argint mondial în 2001 și bronz european în 2003

Emil Oancea este antrenorul care a lansat-o pe Bianca Pascu în marea performanță și care a ajutat-o pe aceasta să câștige argint și bronz la Europenele de juniori. În 2007, el a înființat prima echipă privată de sabie din România!

Între 2008 și 2010 Emil Oancea a fost antrenor principal la Federația Turcă de Scrimă, pentru ca între 2010 și 2016 să lucreze, tot ca antrenor principal, pentru Federația Tunisiană de Scrimă.

 

F. R. Scrimă și-a premiat „Eroii cu mască“!

Federația Română de Scrimă și partenerul ei DCN EU i-au premiat azi pe trei dintre sportivii și antrenorii care au reușit performanțe pentru România în competițiile internaționale desfășurate la începutul anului 2020, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Într-un cadru restrâns, cu distanțare socială și măsuri de protecție sanitară, la Sala de Scrima ”„Ana Pascu” din București, în prezența subsecretarului de stat din Ministerul Tineretului și Sportului, Cristian Ghiță, președintele Federației Române de Scrimă, Marius Florea, le-a premiat pe spadasina Ana Maria Popescu (antrenor: Mihai Popa), pe floretista Emilia Corbu (antrenori: Ana Pavel – la club și Petre Ducu – la lot) și pe sabrera Ilinca Pantiș (antrenori: Constantin Sandu și Lucian Dina).

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, le-a transmis un mesaj video de felicitare sportivelor și antrenorilor și i-a încurajat și îndemnat pe scrimerii români să își continue pregătirea cu aceeași seriozitate pentru a putea lupta pentru medalii în 2021, în special la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Mihai Covaliu a dat-o drept exemplu de urmat pentru toți sportivii români pe Ana Maria Popescu.

Președintele FR Scrimă, Marius Florea, a punctat: ”Pandemia creată de noul coronavirus a schimbat stilul de viață al oamenilor și ne-a determinat să ne reorientăm și să ne adaptăm pentru a ne desfășura activitatea în noile condiții. În 2020, Federația Română de Scrima a început anul în forță. Cu evoluții bune în Cupele Mondiale la seniori, cu medalii la Campionatele Europene de Juniori. Apoi, a venit pandemia și Federația a stabilit ca prioritate maximă sănătatea sportivilor și oficialilor, reușind să ofere loturilor olimpice și naționale condiții de pregătire sigure. Am reușit să ne mobilizăm chiar și în condiții neprielnice pentru a munci neîntrerupt, fiindcă fiecare minut de antrenament, de efort, fiecare picătură de transpirație, contribuie la visul sportivilor, la medaliile pe care toți ni le dorim anul viitor. Am încredere că vom reuși să ne îndeplinim obiectivele dacă vom respecta regulile cu strictețe și dacă vom păstra seriozitatea ce ne caracterizează!”

Premiile oferite de Federația Română de Scrimă cu ajutorul sponsorului DCN EU, se ridică la suma totală de 20.000 de lei. Federația Română de Scrimă mulțumește sponsorului DCN EU pentru premiile oferite și pentru sprijinul necondiționat pe care îl primește scrima românească din partea sa.

Cărțile de vizită ale celor trei sportive premiate:

Ana Maria Popescu (36 de ani) este legitimată la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. În sezonul 2019-2020, Ana Maria a repurtat trei victorii în turneele de Cupă Mondială: la Tallin, la Havana și la Doha. Ea a ocupat  locul 1 în clasamentul mondial FIE la spadă și a fost declarată câștigătoare a trofeului Cupei Mondiale 2019-2020 de către Federația Internațională de Scrimă. Este pentru a patra oară când Ana Maria câștigă trofeul, ea stabilind astfel o premieră la nivel mondial. A fost declarată cea mai bună spadasină a lumii în sezonul care s-a încheiat. Deține cel mai bogat palmares din spada românească și este una dintre cele mai titrate scrimere tricolore din toate timpurile. La Jocurile Olimpice, Ana a câștigat aur și argint, la Campionatele Mondiale are 7 medalii (două de aur, două de argint și trei de bronz), iar la Campionatele Europene a reușit să urce pe podium de 13 ori (7 aur – 4 argint – 2 bronz). Debutând în concursurile de senioare în anul 2002, Ana Maria a împlinit anul acesta 18 ani de activitate la cel mai înalt nivel, longevitatea ei în circuit fiind apreciabilă. Teoretic este calificată pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar practic se va putea bucura de acest statut abia după singurul concurs rămas nedisputat din 2020. Ar fi a cincea ei prezență pe scena olimpică, o performanță demnă de o campioană a scrimei!

Emilia Corbu (18 ani), concurează pentru Clubul Sporturilor Tehnico-Aplicative București. A cucerit o medalie de bronz la floretă cu pcazia Campionatelor Europene pentru juniori de la Porec 2020. Face parte din noua generație a floretistelor tricolore. Membră a lotului olimpic de floretă, Emilia a reușit să câștige bronzul european la junioare în februarie, la Europenele din Croația.

Ilinca Pantiș (17 ani), legitimată la Clubul Sportiv Riposta București. A obținut o  medalie de bronz la sabie la Campionatele Europene de juniori Porec 2020. Sabrera tricoloră a urcat pe podium la cea mai importantă competiție a acestui an, Europenele de juniori. Provenită de la un club privat, Ilinca este una dintre sportivele premiante și la școală și la scrimă.

La eveniment au participat Roxana Scarlat Bârlădeanu – secretar general FR Scrimă, Oana Ionescu – vicepreședinte FR Scrimă, Petre Ungureanu – membru în Comitetul Executiv al FR Scrimă și Cristian Mitruș – președinte al Comisiei de Marketing din cadrul FR Scrimă.

Arbitrii români premiați de FIE!

Felicitări Florin Gheorghe! Felicitări Marius Florea! Arbitrii români Marius Florea (la sabie) și Florin Gheorghe (la floretă) au urcat pe podiumul premianților și în anul 2020, a anunțat azi Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Scrimă.

Florin Gheorge a fost desemnat cel mai bun arbitru de floretă din lume, iar Marius Florea, care este președintele Federației Române de Scrimă, l-a urmat pe podium pe bulgarul Vasil Milenchev. Cei doi români au fost aleși în grupa de elită a arbitrilor pentru sezonul următor.

Federația Internațională a anunțat tot azi că sezonul competițional 2020-2021 va fi reluat în luna februarie a anului viitor, iar calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în luna martie.

LA MULȚI ANI, ANA-MARIA!

Astăzi, Ana-Maria Popescu – Brânzica noastră – împlinește 36 de ani! Spadasina crescută de antrenorul Dan Podeanu este una dintre cele mai de succes scrimere din istoria sportului românesc. Campioană olimpică cu echipa României în 2016 și medaliată cu argint la Beijing 2008, Ana Maria a cucerit alte două titluri mondiale cu România – în 2010 și 2011, având și șapte medalii de aur la Campionatele Europene, dintre care șase au fost obținute alături de echipa tricoloră. În palmaresul Anei mai figurează alte 11 medalii mondiale și europene. Ana Maria a câștigat și patru ediții ale Cupei Mondiale la spadă, fiind deținătoarea actuală a titlului.

La mulți ani, Ana-Maria și îți urăm să ne mai bucuri multă vreme cu asalturile tale de pe planșă, încheiate, de cele mai multe ori, cu victorii care au adus medalii României! Succes la Tokyo, acolo unde îți poți îndeplini visul: o medalie olimpică de aur la individual!

„Sportul Se Joacă”

Scrima este prezentă pe platforma on-line ”Sportul Se Joacă”!

Comitetul Olimpic și Sportiv Roman împreună cu Institutul Aspen România și BCR, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Cercetării au lansat platforma programului „Sportul se joacă”.

Programul își propune să promoveze sportul de masă, încurajându-i pe copii să faca mișcare, să identifice care disciplină îi atrage mai mult, facându-i să se joace de-a sportul în 12 discipline incluse în programul olimpic: atletism, baschet, biatlon, canotaj, gimnastică, handbal, judo, lupte, scrimă, tenis, tenis de masă și tir sportiv. „Sportul se joacă” reprezintă o platformă educațională deschisă de alfabetizare în sport, joacă, mișcare, o platformă care promovează exerciții distractive, fără a fi necesare resurse materiale speciale, cu scopul de a inspira adulții României să se joace „de-a sportul” cu copiii.

Platforma „Sportul se joacă” este activă din data de 22 octombrie 2020, site-ul www.sportulsejoaca.ro conține peste 120 de clipuri cu diferite exerciții din cele 12 discipline sportive olimpice.

Doi dintre marii campioni ai scrimei sunt Ambasadori ai acestui program. Ana Maria Popescu și Mihai Covaliu susțin joaca prin sport alături de Elisabeta Lipă, Alina Dumitru, Paula Ivan, Marian Drăgulescu, Éva Tófalvi, Mihaela Ștef, Laura Coman, Gianina Beleagă, Ionela Cozmiuc, George Cosac, Răzvan Pîrcălabu.

„Toată copilăria mea a fost o bucurie nemărginită pentru că aveam libertate. Mi-am petrecut mare parte din copilărie în spatele blocului unde, dacă ne plictiseam de toate jocurile pe care le știam: șotronul, elasticul etc., inventam noi unele noi. Cred că părinții mei își aduc aminte foarte bine toate tricourile și toți pantalonii pe care i-am agățat în diverse garduri. „Sportul se joacă” acoperă o plajă foarte mare, de la copii la adulți, profesori de educație fizică și mai ales pe noi, sportivii, ne ajută să transmitem mai departe mesajul că sportul face bine. Așadar, Sportul se joacă!” – Ana Maria Popescu.

„Sportul se joacă” este un program care va ajuta în primul rând prin ceea ce conține: un număr de peste 120 de exerciții, exerciții prin care copiii vor descoperi practic lumea minunată a sportului, vor descoperi disciplinele olimpice și vor avea oportunitatea să aleagă ce îi atrage cel mai mult, ce li se potrivește și ce vor să practice mai departe.” – Mihai Covaliu.

Platforma „Sportul se Joacă” poate fi accesată pe www.sportulsejoaca.ro, canalul youtube „Sportul se joacă”, pagina de facebook „Sportul se joacă”.

Ultimele știri

Conectează-te

9,336FaniÎmi place
816CititoriConectați-vă
36CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă