Recunoștință pentru unul dintre cei mai titrați antrenori ai scrimei românești! Sala de scrimă din Ghencea, din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, poartă de azi numele lui Tudor Petruș.
Au participat la eveniment mulți dintre cei care i-au fost alături în cariera impresionantă: sportive, colegi antrenori sau camarazi de arme, conducerea Federației Române de Scrimă, președintele Marius Florea și secretarul general Roxana Scarlat-Bârlădeanu, cea a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, președintele Mihai Covaliu și secretarul general George Boroi, conducerea CSA Steaua în frunte cu președintele Răzvan Ștefan Bichir, generalul de brigadă Valeriu Roșu, reprezentantul MApN
Familia maestrului Petruș a fost invitată la eveniment. Marius Florea, președintele FR Scrimă, a oferit o plachetă președintelui clubului Steaua, Ștefan Bichir, și un buchet de flori dnei Anca Petruș, soția regretatului antrenor.
Toți cei prezenți au evocat personalitatea și palmaresul impresionant al echipei naționale feminine de floretă pregătită aproape un deceniu si jumătate de Tudor Petruș. Nu a fost podium pe care fetele pregătite de acesta să nu urce pe cea mai înaltă treaptă, de la cel olimpic, la cel mondial și european.
Campioanele Laura Badea, Roxana Scarlat Bârlădeanu, Claudia Grigorescu Vanță, Ozana Dumitrescu, Daniela Tănase, Oana Ionescu sau Ana Pavel, foste eleve, mari campioni ai scrimei Mihai Covaliu, Ana Maria Popescu sau Simona Gherman, Petru Kuki, antrenorii Romică Molea și Petre Ducu, Ciprian Porumb au onorat evenimentul.
La final, doamna Anca Petruș, soția lui Tudor Petruș, și președintele clubului Steaua, Răzvan Ștefan Bichir, au dezvelit titulatura noii săli din incinta Complexului Steaua, dar și imaginea grafiti cu fostul antrenor de floretă.
Fratele lui Tudor Petruș, Lucian Cristea a citit o poezie scrisă în memoria marelui antrenor pe care o găsiți pe site-ul www.frscrima.ro.
Inițativa de a denumi sala de scrimă ”Tudor Petruș” i-a aparținut fostei sale eleve, Laura Badea-Cârlescu. Evenimentul a făcut parte din seria celor care celebrează 75 de ani de la înființarea CSA Steaua

 

SUFLETUL FLORETEI

poezie scrisă în memoria lui Tudor Petruș de către fratele său, Lucian Cristea

Undeva, cândva,

Într-un n-are impornță când,

Un crâmpei de viață

A prins scânteie.

 

În anii scurși

Scânteia devenită foc

S-a povestit într-o viață

Cât alții în trei

Fandări si pași cântăriți atent

În drumul spre înainte

 

Sudoare multă

Scăldând izvor,

Un suflet cald

Când copil,

Când muschetar.

 

Pe el, pe foc,

Nici ploile și nici troienele

Sortite omului în viață

Nu l-au răpus.

 

Dar când, însă,

Sorocul a decis, capricios,

Finalul duelului

El, focul,

Ce n-a trăit nicicând tăciune

S-a ridicat fuior de fum

La cer.

 

De unde, în nopțile calde

Rumenite în praf de stele

Ori în zilele când

Curcubeul ne bucură ochii,

 

Bombi râde împlinit,

Iubindu-ne pe toți

Cei care putem simți,

Floreta

Și lupta și spirit și floare.