România și Rusia își vor disputa diseară, de la ora 19:00, titlul de campioană a Europei la spadă feminin. Pe planșa de la Strasbourg se vor afla, și după calculele hârtiei, cele mai bune echipe de pe bătrânul continent. Rusia este numărul unu în clasamentul Cupei Mondiale, iar România ocupă treapta a treia. Pe doi e China. România și Rusia s-au întâlnit o singură dată în acest sezon de Cupă Mondială, când Brânză&Co au cedat cu 35-20 la Barcelona. Dar acum datele problemei sunt altele. În echipa noastră a revenit Simona Gherman, iar moralul fetelor pregătite de Octavian Zidaru și George Epurescu este la cele mai înalte cote după succesul dramatic din semifinale, 29-24 cu Italia.
Înaintea meciului de diseară, site-ul www.frscrima.ro va pune față în față spadasinele din cele două echipe pe baza rezultatelor din acest sezon.

ROMÂNIA
Ana Maria Brânză (29 de ani) – locul 2 în clasamentul Cupei Mondiale, cu 191 de puncte. La Campionatul European, în proba individuală, s-a clasat pe locul 23. Cel mai bun rezultat într-o etapă de Cupă Mondială în acest sezon l-a realizat la Budapesta, când a ocupat poziția întâi. A mai urcat pe podium la Saint Maur, unde a cucerit bronzul. Sezonul acesta are următoarele scoruri la victorii și înfrângeri cu spadasinele din Rusia: 1-1 cu Violetta Kolobova (9-8 la Doha și 12-15 la Rio) și 1-0 cu Lyubov Shutova (11-10 la Budapesta). Cu Yana Zvereva și Tatiana Gudkova nu are niciun meci sezonul acesta în Cupa Mondială.

Simona Pop (25 de ani) – locul 33 în clasamentul Cupei Mondiale, cu 47 de puncte. La Campionatul European, în proba individuală, s-a clasat pe locul 51. Cel mai bun rezultat într-o etapă de Cupă Mondială în acest sezon l-a realizat la Saint Maur, când a ocupat poziția 15. Sezonul acesta are următoarele scoruri la victorii și înfrângeri cu spadasinele din Rusia: 0-1 cu Violetta Kolobova (7-15 la Doha) și 0-1 cu Yana Zvereva (9-15 la Saint Maur). Simona mai are un meci câștigat în grupa preliminară de la Havana, 4-3 cu Tatiana Gudkova. Cu Lyubov Shutova nu are niciun meci sezonul acesta în Cupa Mondială.

Simona Gherman (29 de ani) – locul 57 în clasamentul Cupei Mondiale, cu 30 de puncte, dar sportiva de la CSA Steaua a revenit de două luni pe planșe după o pauză de doi ani. La Campionatul European, în proba individuală, s-a clasat pe locul 3. Cel mai bun rezultat într-o etapă de Cupă Mondială în acest sezon l-a realizat la Havana, când a ocupat poziția a treia.  Sezonul acesta are următoarele scoruri la victorii și înfrângeri cu spadasinele din Rusia: 1-0 cu Violetta Kolobova (15-14 la Havana). Cu Yana Zvereva, Tatiana Gudkova și Lyubov Shutova nu are niciun meci sezonul acesta în Cupa Mondială.

Maria Udrea (23 de ani) – locul 84 în clasamentul Cupei Mondiale, cu 19 de puncte. La Campionatul European, în proba individuală, s-a clasat pe locul 42. Cel mai bun rezultat într-o etapă de Cupă Mondială în acest sezon l-a realizat la Lepizig, când a ocupat poziția 28. Sezonul acesta are următoarele scoruri la victorii și înfrângeri cu spadasinele din Rusia: 1-0 cu Yana Zvereva (15-9 la Leipzig). Maria mai are un meci pierdut în grupa preliminară de la Budapesta, 3-5 cu Lyubov Shutova. Cu Tatiana Gudkova și cu Violetta Kolobova nu are niciun meci sezonul acesta în Cupa Mondială.

RUSIA
Violetta Kolobova (23 de ani) – numărul 11 în clasamentul Cupei Mondiale, cu 106 puncte. La Campionatul European, în proba individuală, s-a clasat pe locul 9. Cel mai bun rezultat într-o etapă de Cupă Mondială în acest sezon l-a realizat la Leipzig, când a ocupat poziția întâi. A mai urcat pe podium la Rio de Janeiro, unde a cucerit bronzul. Sezonul acesta are următoarele scoruri la victorii și înfrângeri cu spadasinele din România: 1-1 cu Ana Maria Brânză (15-12 la Rio și 8-9la Doha), 0-1 cu Simona Gherman (14-15 la Havana) și 1-0 cu Simona Pop (15-7 la Doha). Cu Maria Udrea nu are niciun meci sezonul acesta în Cupa Mondială.

Lyubov Shutova (30 de ani) – numărul 28 în clasamentul Cupei Mondiale, cu 58 de puncte. La Campionatul European, în proba individuală, s-a clasat pe locul 6. Cel mai bun rezultat într-o etapă de Cupă Mondială în acest sezon l-a realizat la Budapesta, când a ocupat poziția a treia. Sezonul acesta are următoarele scoruri la victorii și înfrângeri cu spadasinele din România: 0-1 cu Ana Maria Brânză (10-11 la Budapesta), iar cu Simona Gherman și cu Simona Pop nu s-a întâlnit. Shutova mai are două victorii în grupe preliminare cu Maria Udrea (5-3 la Budapesta) și Ioana Dumitru (5-3 la Barcelona).

Tatiana Gudkova (20 de ani) – numărul 41 în clasamentul Cupei Mondiale, cu 40 de puncte. La Campionatul European, în proba individuală, s-a clasat pe locul 18. Cel mai bun rezultat într-o etapă de Cupă Mondială în acest sezon l-a realizat la Havana, când a ocupat poziția a șaptea. Sezonul acesta s-a întâlnit o singură dată cu o sportivă din România. Într-un meci din grupa preliminară a Grand Prix-ului de la Havana, Tatiana a pierdut cu 4-3 cu Simona Pop. Nu are niciun meci în acest sezon cu Ana Maria Brânză, Simona Gherman și Maria Udrea.

Yana Zvereva (24 de ani) – numărul 10  în clasamentul Cupei Mondiale, cu 111 de puncte. La Campionatul European, în proba individuală, s-a clasat pe locul 7. Este cea mai bună sportivă din echipa Rusiei, dar în meciurile cu Polonia și Estonia a fost rezervă. Cel mai bun rezultat într-o etapă de Cupă Mondială în acest sezon l-a realizat la Barcelona, când a ocupat poziția a doua. Sezonul acesta are următoarele scoruri la victorii și înfrângeri cu spadasinele din România: 1-0 cu Simona Pop (15-9 la Saint Maur) și 0-1 cu Maria Udrea (9-15 la Leipzig). Cu Ana Maria Brânză și Simona Gherman nu s-a întâlnit în acest sezon de Cupă Mondială.
FOTO: Marie-Lan Tay Pamart