Federaţia Română de Scrimă şi-a prezentat, marţi, 29 martie, la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, noul logo şi sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio De Janeiro.
La eveniment au fost prezenţi preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Mihai Covaliu, preşedintele COSR, Alin Petrache, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, preşedintele de onoare al FR Scrimă, Ana Pascu, spadasinele Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop, Loredana Dinu, sabrerul Tiberiu Dolniceanu şi antrenorii Dan Podeanu şi George Epurescu.
Preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Mihai Covaliu, a declarat cu această ocazie că obiectivul sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro este să câştige una sau două medalii. „Avem sportivi valoroşi şi am încredere că vor face rezultate bune la Jocurile Olimpice de la Rio. Obiectivul nostru este una, două medalii. Este un obiectiv îndrăzneţ, dar realizabil. Şansele ni le facem prin cum ne vom prezenta în acel moment. Ne fixăm aceste ţinte pentru a ne impune un anumit nivel. Avem valoarea necesară pentru a ne îndeplini acest obiectiv. Sper că vom şti cum să ne manageriem şansele. Fetele ştiu unde sunt, au experienţă, au învăţat foarte mult din greşeli şi sunt convins că la Rio îşi vor face bine planul”, a declarat Mihai Covaliu.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, consideră că va fi presiune mare pe scrimeri la JO: „Cred în performanţa sportivilor şi sper ca la Jocurile Olimpice ei să fie în cea mai bună formă pentru a ajunge cât mai sus. Nu va fi uşor, va fi presiune, dar satisfacţia este pe măsură când urci pe podium”.
Președintele COSR, Alin Petrache a spus că va fi mereu alături de sportivi și crede în șansele lor de a cuceri medalii la Rio: „Scrimerii români au dovedit mereu că pot să ne bucure prin prestațiile lor la cele mai importante competiții ale lumii. Sunt alături de ei și cred că ne vom bucura împreună și la Rio. Salut și schimbarea de imagine a Federației Române de Scrimă. Consider că acesta este drumul pe care trebuie să meargă toate federațiile în secolul 21”.

Spadasina Ana Maria Popescu nu a făcut nicio promisiune pentru Jocurile Olimpice: „Londra nu o vom uita, o să o purtăm în spatele nostru câți ani vom aveam. De aceea, referitor la Jocurile Olimpice de la Rio nu vreau să mai promit nimic. Merg la Rio să văd ce se întâmplă. Eu am avut experiența copilului la Atena în 2004, când am avut ocazia să văd cum arată o competiție ca Jocurile Olimpice, apoi la Beijing am urcat pe podium, acolo unde mi-am dorit toată viața, dar am ajuns la Londra cu speranțe și am plecat de acolo în genunchi. Așa că de data asta îmi doresc ca Rio să ne surprindă pe toți. Cu siguranță mergem acolo hotărâte și determinate să facem ce nu am făcut data trecută. Dar fără promisiuni și fără să plecăm cu medaliile la gât. De data asta vrem să ne întoarcem cu medaliile, nu să plecăm cu ele la Rio. Mai avem foarte mult de muncă, mai sunt competiții și cu Dumnezeu înainte vom vedea ce o să iasă”.
Sabrerul Tiberiu Dolniceanu a afirmat că obiectivul stabilit pentru Rio de Janeiro este realizabil. „Emoţiile adevărate vor apărea când vom pleca spre Rio. Sperăm să ne întoarcem cu capul de sus de acolo. După rezultatele pe care le-am avut în ultima vreme, obiectivul este realizabil”, a precizat Dolniceanu.
Pe 16 și 17 aprilie la Praga va avea loc un ultim turneu de calificare, pentru sportivii care nu au încă bilete la Rio. România va fi prezentă cu câte un sportiv în probele de floretă feminin, floretă masculin, spadă masculin și sabie feminin.
PARTENER OFICIAL AL FEDERAȚIEI ROMÂNE DE SCRIMĂ ÎN 2016:
logo_RODOTEX_rgb_trans