Fosta mare campioană a scrimei românești, Reka (Lazăr) Szabo își serbează azi, 11 martie, ziua de naștere. Reka a făcut primii pași în scrimă în sala ”Tractorul” din Brașov, sub îndrumarea antrenorului emerit Vlad Șerban, devenind, ulterior, multiplă campioană națională de tineret și seniori. În ordine cronologică, rezultatele la marile competiții au fost realizate astfel: locul II la JMU Arnhem (Olanda, 1985); locul I la JMU Stuttgart (Germania, 1986); medalie de argint cu echipa la CM de la Lausanne din 1987; medalie de bronz cu echipa la JO Barcelona din 1992; medalie de argint cu echipa la CM de la Essen din 1993; medalie de aur și dublă campioană mondială (individual și cu echipa) la CM de la Atena din 1994; medalie de aur și campioană europeană la CE de la Budapesta din 1995; medalie de argint cu echipa la CM de la Haga din 1995 și, tot în același an, cucerește medalia de bronz la JMU de la Fukuoka. Este vicecampioană olimpică cu echipa la JO de la Atlanta din 1996 și vicecampioană (tot cu echipa) la CM de la Cape Town în 1997 și la CM de la Chaux de Fonds din 1998.
Pentru toate aceste performanțe, în 1993 a devenit Maestră emerită a sportului, iar în anul 2000, i s-a decernat Crucea națională ”Serviciul Credincios” clasa a II-a.
Vineri, 11 martie, Reka (Lazăr) Szabo împlinește frumoasa vârstă de 50 de ani, iar Federația Română de Scrimă îi transmite multă sănătate, putere de muncă, clipe fericite alături de cei dragi și un sincer și călduros „La Mulți Ani!”